Lurigt. Konsulten Mart Mägi tyckte att utskicket var konstigt och kontaktade Ekobrottsmyndigheten.
Lurigt. Konsulten Mart Mägi tyckte att utskicket var konstigt och kontaktade Ekobrottsmyndigheten.

Nya fulfakturor till företagare

ANNONS
|

Han är en av mängder av småföretagare i Göteborgsregionen som i dagarna fått brev från Bolagsupplysningen, som har säte i Tallinn i Estland.

I brevet erbjuds småföretagare "Årskompletteringserbjudande" för registerkontroll och förtursexponering 2017.

Brevet är utformat som ett myndighetsformulär, innehåller förtryckta uppgifter om bolaget, där företagaren kan gå in och fylla i tillägg och rättelser. Därefter kräver Bolagsupplysningen namnunderskift och att man returnerar handlingen i ett bifogat svarskuvert. Kostnad 4795 kronor. Beställningen är bindande.

Mart Mägi, som är pensionerad professor i fordonsteknologi, och som har ett litet konsultbolag fick brev från Bolagsupplysningen.

- Jag misstänkte direkt att detta inte var något formellt brev. Det är lätt att tro att det kommer från en myndighet, men det är underligt utformat. Så jag mejlade ekobrottsmyndigheten, som svarade att Bolagsupplysningen var välbekant och finns med på varningslistan, säger Mart Mägi.

ANNONS

- Detta är lurendrejeri, så släng brevet i papperskorgen, säger Mart Mägi.

"Bolagsupplysningen" och "Nummerupplysningen" är estniska parallellföretag som båda finns på Svensk Handels varningslista.

- Det är inte bluffakturor, men de ligger i samma spektra som gör att alla som skrivit på uppfattar att det har blivit lurade, säger säkerhetsexperten Dick Malmlund på Varningsinfo.

- De har varit verksamma i många år och är mycket offensiva. Underlagen, som är utformade av skickliga jurister, har med alla villkor som står i det medföljande avtalet. Och folk gör misstaget att skriva på, och har du gjort det så debiteras du en kostnad, säger Dick Malmlund.

Till ett pris av nära 5000 kronor per år hamnar man sedan i en publikation på Bolagsupplysning.se.

- Men vilka söker där? Upplägget är lurigt utformat, och de snyltar på varumärken som Bolagsverket och Eniros nummerupplysning, som är förvillande lika, säger Dick Malmlund.

Hans råd är att läsa igenom erbjudandet noga. Är det inget man vill betala för slänger man det.

Om man skrivit under då?

- Då får man bestrida och hävda att det är vilseledande. Och hålla ut. Men många småföretagare orkar inte det.

ANNONS