Greklands premiärminister Alexis Tsipras samtalar med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel i måndags. I dag träffas de på nytt.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras samtalar med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel i måndags. I dag träffas de på nytt.

Ny väntan på grekisk lösning

ANNONS
|

Beskedet kom från Finlands Twitterkvicke finansminister Alexander Stubb redan före klockan 21 på onsdagskvällen.

"Det var allt för i kväll. Eurogruppen fortsätter i morgon klockan 13", skrev Stubb och bekräftade därmed den känsla som han och flera av hans kollegor bjudit på under inmarschen till deras kvällsmöte i Bryssel.

-Jag vill inte spekulera nu, men förberedelserna är inte på sådan nivå att jag är optimistisk om att vi kommer att nå ett resultat i dag, sade exempelvis Tysklands Wolfgang Schäuble.

Mötesordföranden, nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem, lovade dock att sträva vidare.

-Vi är fast beslutna att fortsätta vårt arbete för att göra vad som krävs, sade Dijsselbloem i en kort kommentar på väg ut.

Stubb fyllde i.

-Det fanns inte grund för ett avtal. Det låg inget papper på bordet. I EU-förhandlingar är det ganska vanligt att man kör ända fram till kanten. Men vi har haft så många kanter här att man nu måste säga att allt är möjligt, sade Stubb enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Grekisk ilska

Dessförinnan hade onsdagen dominerats av missnöje från både Grekland och de internationella långivarna

Greklands premiärminister Alexis Tsipras tog till Twitter för att fnysa mot "vissa långivare" som inte accepterade de nya förslag som landet fört fram i hopp om att få ordning på sin ekonomi.

ANNONS

"Den här märkliga inställningen verkar indikera att det antingen inte finns något intresse av att nå en uppgörelse eller att särskilda intressen backas upp", skrev Tsipras på förhand.

När han sedan mötte de tre "institutionernas" tyngsta företrädare: Mario Draghi från Europeiska centralbanken (ECB), Christine Lagarde från Internationella valutafonden (IMF) och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nåddes inget genombrott.

Läckor från samtalen berättade i stället att långivarna svarat med ett motbud, som Grekland inte ville acceptera, bland annat på grund av krav på högre restaurangmoms.

Möts igen

Nya försök görs under torsdagen då euroländernas finansministrar sätter sig ner bara några timmar innan ländernas stats- och regeringschefer ska hålla sitt toppmöte ett stenkast bort.

Före det väntas dessutom fortsatta diskussioner mellan Tsipras och EU-kommissionen, ECB och IMF.

Oavsett om och när en lösning nås i Bryssel kommer den grekiska krisen att kräva fortsatt uppmärksamhet.

En uppgörelse måste exempelvis godkännas även av det grekiska parlamentet före den 30 juni.

För att Grekland ska få den sista utbetalningen på 7,2 miljarder euro, motsvarande 66 miljarder kronor, i det gigantiska lånepaketet som rullat ett antal år, så kräver långivarna IMF, EU och ECB reformer och besparingar av politikerna i Grekland.

Och det brådskar. Den sista juni ska Grekland göra en avbetalning på lånet till IMF på 1,5 miljarder euro - pengar som landet inte har utan den nya låneutbetalningen.

Om inte grekerna kan betala innebär det att landet i princip är konkursmässigt och därmed i förlängningen riskerar att lämna eurosamarbetet. Landets centralbank har även varnat för att hela EU-medlemskapet kan vara i fara.

ANNONS