En Nokiamobil från 2013, då Nokia ännu inte hade sålt mobilverksamheten till Microsoft. Arkivbild.
En Nokiamobil från 2013, då Nokia ännu inte hade sålt mobilverksamheten till Microsoft. Arkivbild.

Ny Nokiamobil ska bara säljas i Kina

Finländska HMD Global har nu presenterat sin första smarttelefon som ska säljas under varumärket Nokia. Men den kommer bara vara tillgänglig i Kina.

ANNONS
|

Mobilen, som kallas Nokia 6 och använder operativsystemet Android, ska börja säljas "tidigt under 2017" och kommer att kosta 1699 yuan, motsvarande cirka 2200 kronor, skriver HMD Global i ett pressmeddelande. Den ska enbart säljas i Kina och endast via JD.com, ett kinesiskt men Nasdaqnoterat e-handelsföretag inriktat på elektronik.

Smarttelefonen är den första som lanseras sedan HMD Global, som leds av den tidigare Nokiahöjdaren Arto Nummela, i våras meddelade att bolaget tecknat ett varumärkes- och licensavtal med finländska Nokia, som sålde sin mobilverksamhet till den amerikanska IT-jätten Microsoft 2014. Och "det kommer mer" under första halvåret 2017, skriver HMD i pressmeddelandet.

ANNONS

Förra månaden presenterade bolaget ett par Nokiamobiler av gammalt snitt, med knappar (sådana som på engelska kallas för "feature phones") och en prislapp på bara ett par hundralappar.

HMD Global har exklusiva rättigheter att tillverka mobiler och surfplattor med Nokiamärket de kommande tio åren. Bolaget har gjort utfästelser om investeringar på över 500 miljoner dollar, cirka 4,5 miljarder kronor, under en treårsperiod.

ANNONS