Ny mångmiljardförlust för Vattenfall

Vattenfalls förlusttrend förlängs med ytterligare år, den här gången med 26 miljarder kronor för 2016. I sommar kan dock ett tillskott på nära 50 miljarder ramla in – om energijätten vinner rättsprocessen mot tyska staten gällande utfasning av kärnkraft.

ANNONS
|

Vd Magnus Hall beskriver Vattenfalls bokslut för 2016 som två sidor av ett mynt. Å ena sidan visar bokslutet på en mångmiljardförlust, nu för fjärde året och drygt sex miljarder mer än föregående år. Å andra sidan är en stor del av det beroende på försäljningen av brunkolsverksamheten och en effekt av de låga elpriserna.

- Ser vi på den underliggande verksamheten så ökar vi faktiskt vinsten 2016 jämfört med 2015. Vårt mål är naturligtvis att ha ett och samma resultat och slippa ner- och uppskrivningar, säger han till TT i samband med att bokslutet presenterades vid huvudkontoret i Solna.

ANNONS

Ingen utdelning

Det som en gång var en stabil kassako för svenska staten kommer därmed återigen inte att leverera någon utdelning, något som inte skett sedan 2011.

De historiska låga elpriserna har varit bra för konsumenterna men betydligt sämre för Vattenfall som får mindre betalt. Så kommer det också att se ut under den närmaste framtiden enligt Magnus Hall:

- Vi förväntar oss inte några radikala förändringar den kommande femårsperioden, säger han gällande elpriser.

I en betydligt närmare framtid kommer dock ett ytterst viktigt besked för energijätten. I juni–juli ska Internationella skiljedomstolen, ICSID, fatta beslut gällande Vattenfalls krav på tyska staten på 4,7 miljarder euro, motsvarande 45 miljarder svenska kronor gällande beslutet om att fasa ut landets kärnkraft – något som drabbade Vattenfall. Med ränta blir det i storleksordningen kring 50 miljarder som kan utfalla till den svenska staten.

Jätteviktig process

- Vi pratar aldrig några summor i den här frågan, men för oss är det en jätteviktig process. Vi gör ju inte det här på något sätt för att jävlas utan vill få frågan prövad. I Sverige tog staten ett ansvar för att man ville lägga ned kärnkraftverk i förväg och betalade för det. Vi tycker det är en princip som är rätt och avtalet som reglerar skiljedomsförfarandet bygger på att man har rätt att få sin sak prövad, säger Magnus Hall.

ANNONS

TT: Vad har du förhoppningar om att vinna målet?

- Vi driver naturligtvis detta för att vi har en syn på detta som är tydlig. Sedan är det skiljedomstolen som får avgöra.

Fakta: Vattenfalls resultat

Statliga energijätten Vattenfall gjorde en förlust på 26 miljarder för helåret 2016. Under 2015 blev förlusten 19,7 miljarder kronor.

Som en följd av förlusten i fjol blir det ingen utdelning till staten i år heller.

Brakförlusten förklaras till stora delar av försäljningen av brunkolsverksamheten. För den kvarvarande verksamheten blev det en helårsförlust på 2,2 miljarder kronor, enligt Vattenfalls bokslut.

Det underliggande resultatet steg med 1,2 miljarder till en rörelsevinst på 21,7 miljarder kronor.

Den totala omsättningen sjönk under året från 164,5 miljarder till 152,7 miljarder kronor.

ANNONS