Airbnbs grundare och vd Brian Chesky kämpar mot ökade regelverk som gör det svårare för den populära bostadstjänsten. Arkivbild.
Airbnbs grundare och vd Brian Chesky kämpar mot ökade regelverk som gör det svårare för den populära bostadstjänsten. Arkivbild.

Ny lag gör Airbnb-boende dyrare

Det kan komma att bli mycket dyrare att boka boende via Airbnb i New York. Nu hotas den populära bostadstjänsten på flera fronter av hotellnäringen och politiker i storstäder som vill skärpa lagar och regler.

ANNONS
|

Delstaten New York skärper reglerna och inför böter på upp till 7500 dollar (motsvarande nästan 70000 kronor) för den som hyr ut hela sin lägenhet under kortare tid än 30 dagar.

Regelskärpningen ses som en seger för hotellnäringen i striden mot den mycket populära bostadsdelningstjänsten, som har nästan 50000 objekt för uthyrning i New York. Airbnb deklarerade genast att företaget kommer att stämma delstatsmyndigheten för att försöka stoppa de hårdare reglerna.

Lag finns redan

- En majoritet av New York-borna har anammat hemdelning och vi kommer att fortsätta kampen för en smart lösning som är bra för folket och inte för de mäktiga, säger Josh Meltzer, en talesperson för Airbnb.

ANNONS

Lagen finns redan sedan 2010, men har inte efterlevts så nu skärps tillämpningen. Den har tillkommit för att motverka att tomma lägenheter används för uthyrning i stället för att komma ut på bostadsmarknaden.

Liknande lagar har redan införts i Barcelona, Berlin och Amsterdam samtidigt som många amerikanska städer sneglar på fallet i New York och ett lagförslag i San Francisco, som skulle tvinga uthyrare att registrera sig hos lokala myndigheter.

Driver upp priserna

Kritikerna mot Airbnb pekar på att tjänsten driver upp bostadspriserna, verkar i en skattemässig gråzon och konkurrerar mot hotellnäringen, medan företaget framhåller hur tekniken gör det lätt för användare att hitta billigt boende och tjäna extra pengar.

Många analytiker undrar hur Airbnb ska kunna hålla kvar vid sin affärsmodell när reglerna blir tuffare. Företaget, som är en global jätte med verksamhet i 190 länder, har funnits i åtta år och värderas till 30 miljarder dollar.

ANNONS