Nu ska 100 sensorer mäta din luft

Snart kan du se exakt hur förorenad luften i just ditt kvarter är. – Med mer information kan det tas bättre beslut – såväl om var en ny väg ska byggas, som vilken springrunda du ska ta, säger Patrik Dahlqvist, vd för Insplorion, som står för mätningarna.

ANNONS
|

I dag har Göteborgs stad totalt sju mätstationer, fyra fasta och tre mobila, som mäter luftkvaliteten runt om i staden. Allt läggs samman och resultatet för hela centrala Göteborg kan bland annat ses på stadens hemsida och i appen Luften i Göteborg. Nu ska kollen på luften bli mer utförlig och ännu mer lokal. Om några år ska mätningsjobbet i stället skötas av runt 100 små sensorer, uppsatta på lyktstolpar och vid trafikkameror i hela Göteborg. Det är en del i det nya projektet Luft och Vatten med Internet of Things.

Sehur förorenad luften är i ditt kvarter

– Sensorerna är mycket mindre än dagens mätstationer och kan bland annat mäta förekomsten av flera olika gaser, som kväveoxid, i luften. Den informationen kan sedan visas, i realtid, på kvartersnivå istället för på stadsnivå som i dag, säger Patrik Dahlqvist, vars Insplorion står för sensorerna och det patenterade tekniska systemet runt dem.

ANNONS

Syftet med projektet, som löper över tre år, är att få fram ännu mer exakt information om kvaliteten på den luft göteborgarna andas in varje dag. Slutsatserna ska bland annat användas för att ta bättre underbyggda beslut – på alla nivåer.

– Det kan till exempel hjälpa till när man tar stadsbyggnadsbeslut om var en ny väg ska byggas eller vilken hastighet som ska gälla på olika vägsträckor. Du kommer också att kunna se hur luftkvaliteten är i ditt kvarter just nu, och jämföra den med läget i andra områden av Göteborg – det gör att det kan bli enklare att också ta beslut i vardagen, säger Patrik Dahlqvist.

Kostnaden: 25 miljoner

Med i projektet är också bland annat företag som nätverksbolaget Talkpool och Ericsson, tillsammans med Universeum och forskningsinstituten IVL, Acreo och Rise Interactive. Göteborgs stad projektleder och statliga Vinnova står för en stor del av pengarna – runt 12 miljoner kronor av totalt 25. Resultaten ska också användas av Uppsala kommun och chilenska organisationen Centro Mario Molina i Santiago.

– Santiago ska köpa elbussar och vill använda informationen från projektet för att bland annat kunna avgöra hur mycket bättre luften blir när elbussarna tar över, säger Patrik Dahlqvist.

ANNONS

Insplorions sensorer ska sannolikt börja användas i mitten av projektet. Det lilla startup-bolaget, med rötterna i Chalmers och basen på Sahlgrenska Science Park, utvecklar till vardags sensorer och sensorplattformar som bland annat används i mätinstrument i labb- och forskningsmiljöer och för att läsa av hur litiumjon-batterier i bilar och lastbilar mår. De är sex anställda och har bland annat samarbete med AB Volvo.

Mäter batterier

– Om du, på djupet, mäter hur batterierna mår under körning kan du öka driften med upp mot 25 procent – på sikt kan det göra att vi kommer över hindren kring dyra batterier med kort räckvidd. Det är däremot inom forskningssegmentet vi kommit längst – vi har sålt mätinstrument till ett tiotal universitet runt om i världen och får en del kassaflöde från den verksamheten, säger Patrik Dahlqvist.

Fakta: Här kan du se hur luften mår

  1. Göteborgs Stad har i dag, tillsammans med Luftvårdsprogrammet, sju stationer som mäter luftkvaliteten i och omkring Göteborg. De fyra fasta stationerna finns på Nordstans tak, i Haga, i Gårda och i Mölndal. De tre mobila mätstationerna flyttas mellan olika platser i regionen.
  2. Alla stationerna mäter hur mycket kväveoxider som finns i luften, sex av dem registrerar dessutom partiklar i luften. Resultatet från mätningarna viktas och sammanställs - sedan bedöms luften på en fyrgradig skala från "Mycket höga luftföroreningshalter" till "Låga luftföroreningshalter"
  3. Informationen uppdateras varje timme och kan ses på Göteborgs stads hemsida och i appen Luften i Göteborg.
ANNONS