Snart är bottenvåningen och ljusgården klar i det gamla GP-huset, som nu går under namnen KvarterEtt. Bistron, där människor bland annat kan träffas för affärsmöten, planerar att snart hålla öppet även på kvällarna. Martin Odenjung, regionchef för EFG, jobbar själv från Polhemsplatsen.
Snart är bottenvåningen och ljusgården klar i det gamla GP-huset, som nu går under namnen KvarterEtt. Bistron, där människor bland annat kan träffas för affärsmöten, planerar att snart hålla öppet även på kvällarna. Martin Odenjung, regionchef för EFG, jobbar själv från Polhemsplatsen.

Nu öppnas GP-huset för alla

Nu kan alla arbeta i det tidigare GP-huset. – Det ska vara en levande plats, öppen för alla, säger Martin Odenjung, regionchef för EFG, som inrett de öppna utrymmena i den anrika byggnaden.

ANNONS
|

Nu heter det officiellt KvarterEtt – det som förut kallades GP-huset. GP är kvar, men flera nya företag och en bistro har också flyttat in. Tanken är att huset nu ska vara en arbetsplats för många fler än journalister.

Receptionen, som tidigare bestod av en säkerhetsvakt och spärrar, är nu en del av en slags lounge, som sitter ihop med bistron – och allt är öppetför allmänheten. Där ska vem som helst, gratis, kunna ta emot kortare affärsmöten under dagen, eller hyra ett större bord för konferenser på restaurangens ovanvåning. Det ska också gå att hyra hela mötesrum på bottenvåningen i huset, eller koppla upp sig mot nätverket i fastigheten och sitta och jobba i någon av de små soffgrupperna som ska placeras ut i den stora ljusgården.

ANNONS

– Vi har spunnit loss på Platzers idé om att göra huset till alla göteborgares. Det ska vara ett flöde i huset, många olika människor ska kunna mötas här, i stället för att sitta instängda på sina kontor. Den här sortens flexibla och temporära arbetsplatser ökar över hela världen, förklarar Martin Odenjung.

European Furniture Group, EFG, står för inredningen av den stora ljusgården och de andra öppna utrymmena i fastigheten. De har sitt eget huvudkontor i huset och kommer också att låna ut arbetsplatser i de egna lokalerna.

– Vi kommer ha en bokningstavla, där man kan boka upp sig och sitta och jobba i två-tre timmar, i mån av plats. Det kan till exempel vara affärsresenärer som får ett par timmar över medan de väntar på tåget – då kan de komma hit och jobba i stället. Det blir också ett sätt för oss att visa upp våra produkter för nya kunder, säger Martin Odenjung.

Att människor överutnyttjar den nya gästfriheten i huset, är han inte orolig för.

– Nej, jag tror inte vi lockar det klientelet, det här kommer att vända sig mest mot affärskunder, säger han.

ANNONS

Det klassiska funkishuset började byggas under tidigt 30-tal, åt Göteborgs-Posten. 1938 flyttade chefredaktören Harry Hjörne in i egen lägenhet i huset och fram till 1980-talet trycktes även tidningar på Polhemsplatsen. Huset har byggts ut och byggts om i flera omgångar ända fram till mitten av 90-talet.

Arkitekten Ragnar Ossian Swensson stod för ursprungsritningarna. Han står även bakom bland annat Amerikahuset, Nordhemsskolan och Studenternas hus på Götabergsgatan.

2011 köpte Platzer huset, som består av cirka 14 700 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Bakom omgörningen står göteborgsbaserade arkitektbyrån Okidoki, medan EFG står för inredningen.

Bland dagens hyresgäster finns, förutom Stampen och GP, bland andra Bombardier, Erik Olsson fastighetsförmedling, arkitektbyrån Semrén & Månsson och EFG.

Framöver kommer också bland andra Nyhetsbyrån TT att flytta in.

Namnet KvarterEtt anspelar på att huset är den första fastigheten i kvarteret, ”men det är även ett namn som relaterar till tidningsvärlden och den mest åtråvärda sidan i en tidning”, enligt Platzer.

Källa: Platzer

ANNONS