Behöver inte rulla tummarna. Antalet uppsagda tjänstemän i Västra Götaland är lägre än på många år och många som förlorat jobbet hittar nya befattningar som är högre än tidigare, enligt statistik från Trygghetsrådet.
Behöver inte rulla tummarna. Antalet uppsagda tjänstemän i Västra Götaland är lägre än på många år och många som förlorat jobbet hittar nya befattningar som är högre än tidigare, enligt statistik från Trygghetsrådet.

Nu är det goda tider för tjänstemännen

Antalet uppsagda tjänstemän minskar radikalt i Västsverige. Minskningen är lägst i landet enligt TRR Trygghetsrådet.

ANNONS
|

– Göteborg har en glödhet arbetsmarknad, säger regionchefen Magdalena Kock.

Under de första tre kvartalen har antalet uppsagda arbetssökande tjänstemän i Västra Götaland minskat med 24 procent jämfört med samma period i fjol.

–Göteborg är urstarkt. Stockholm har legat lägst bland arbetslösheten av storstäderna, så är det inte längre. Göteborg ligger i dag lägre på tjänstemannasidan, säger Magdalena Kock, regionchef på TRR Trygghetsrådet, som arbetat med omställning för tjänstemän som blivit uppsagda sedan 1970-talet.

–Hittills i år har det kommit in 953 nya klienter i Göteborg och Halland. Det är de lägsta siffrorna vi har haft på väldigt många år, säger hon.

ANNONS

Minskat antal varsel

Göteborgsregionens heta arbetsmarknad gör att det rekryteras tjänstemän i nästan alla branscher. De minskade varslen och den höga efterfrågan gör också att lönerna drivs på uppåt. Och fler uppsagda tjänstemän får också nya jobb med högre befattningsnivåer än vad de hade tidigare. Den andelen har stigit med 14 procent mot förra årets tre första kvartal, enligt TRR Trygghetsrådet.

Tillsvidareanställningarna har också ökat med 12 procent.

–Hela bilindustrin skapar mycket nya jobb, och alla underkonsulter till bilindustrin och nya företag som knoppas av. Det händer oerhört mycket i vår region just nu, säger Magdalena Kock.

Svårt hitta rätt kompetens

Företagen i Göteborgsområdet söker med ljus och lykta efter ingenjörer, webbutvecklare, it-relaterade tjänster, affärsanalys med mera.

–När det ett så stort intresse att rekrytera så mycket personal så blir det en matchningsproblematik. Och för många företag i dag är den stora utmaningen att hitta människor med rätt kompetens, säger hon.

Andra sektorer som söker personal är bygg, it, infrastruktur och offentliga sektorn som står inför generationsbyte.

Därtill finns det stora rekryteringsbehov av personal som inte är relaterade till den privata tjänstemannasektorn som till exempel kockar, chaufförer, vårdpersonal och inte minst lärare.

Tufft för medier

Men det är inte full fart för tjänstemän i alla sektorer.

–Medier har haft det tufft, även om det ser ut att bli lite ljusare än vad det har varit. Och så har vi branscher som står inför förändringar kring digitaliseringen som resebranschen där man går över mot e-handel. Det är branscher som går igenom förändringar i sina affärsmodeller som slår igenom nu, säger Magdalena Kock.

ANNONS

Det har inte varit några stora varsel, utan det pågår en kontinuerlig omställning av många branscher.

50-plussare har haft svårt

Tidigare har det varit svårt för tjänstemän som är 50 plus att hitta nya jobb, men där kom det signaler redan förra året att allt fler företag anställer äldre medarbetare och den tendensen fortsätter.

–I dag ser man mer till kompetens men också väldigt mycket på attityd. Och attityd, nyfikenhet och personlighet har inte med ålder att göra. Många av dagens 60-åringar är som gårdagens 40-åringar i och med att vi lever längre, sköter om oss och har en annan energi, säger Magdalena Kock.

ANNONS