Från och med nästa år är det radioapparater som den här, med DAB-mottagare, som gäller i Norge. Arkivbild.
Från och med nästa år är det radioapparater som den här, med DAB-mottagare, som gäller i Norge. Arkivbild.

Norrmän redo för FM-nätets död

Aldrig mer ska någon i Norge behöva svära över brusiga radiostationer. Om ett halvår blir landet först i världen att för gott dra ur sladden för FM-radion. Och försäljningen av DAB-apparater går bra.

ANNONS
|

En femtedel av alla norska radiolyssnare har investerat i nya digitala apparater under första halvåret i år, enligt branschorganisationen Elektronikkbransjens statistik som släpptes häromdagen.

- Det har varit stabil försäljning av DAB-radior, väldigt höga tal i 3-4 år. Nuförtiden är det bara DAB-apparater som säljs på den norska marknaden, säger Marte Ottemo vid Elektronikkbransjen till nyhetsbyrån NTB.

ANNONS

Tekniksteget känns mindre för många konsumenter i och med att det finns kombinationsapparater, som klarar exempelvis FM-, DAB- och internetsändningar.

Ljud via internet

Norge ligger, tillsammans med bland andra Storbritannien, långt framme i det som har varit tänkt att bli en global övergång från analoga till digitala radionät.

I Sverige och flera andra länder har framväxten av internetbaserat ljud skapat en tvekan om man över huvud taget behöver bygga separata radionät i klassisk tappning. Svenska DAB-sändningar inleddes på försöksbasis för över 20 år sedan, men sedan dess har i stort sett ingenting hänt.

Via satellit i USA

För drygt ett år sedan, i juni 2015, förklarade kulturminister Alice Bah Kuhnke i Svenska Dagbladet att den svenska regeringen inväntar hur Norge hanterar nedsläckningen av FM-sändarna under 2017.

Och i vidsträckta länder som USA har aldrig ens FM, på grund av sändarnas klena räckvidd, fått en lika stark status som i Europa. Där föredrar många miljoner människor satellitradio, även i bilen. Och DAB-sändarna har ofta ännu sämre täckning än FM.

Det lär dock dröja innan Norges exempel följs på bredare front. Bara några enstaka andra länder i Europa, exempelvis Schweiz och Storbritannien, är i närheten av att sätta sina egna dödsdatum på FM-näten.

Fakta: Analog och digital radio

FM (frekvens-modulerad radio) tog i Europa över efter andra världskriget, då många frekvenser för AM (amplitud-modulerad radio) fortfarande var upptagna för försvarsändamål.

FM har mycket bättre ljudkvalitet än AM. Men sändarna har kort räckvidd, och när signalen är svag börjar den brusa.

Med digital radio får man plats med mycket fler kanaler i näten. På 90-talet enades man om att digital radio inom systemet DAB skulle ta över efter de analoga FM-sändningarna. DAB-sändningar blir inte brusigare vid dålig signal, utan börjar hacka.

Men sedan slog ju internet igenom. Och smarttelefoner, med ständig datauppkoppling.

Dock är FM-nät dyra att hålla igång, och tar upp värdefullt frekvensutrymme. Så beslutsfattare letar fortfarande efter möjligheter att släcka ned dem.

I Norge stängs FM-sändarna av under 2017, med början i fylket Nordland den 11 januari och avslutning i Troms och Finnmark den 13 december. Helt tyst blir det dock inte – en del lokalradiosändningar är undantagna.

Källor: NTB, ITU

ANNONS