Nordea, med vd Casper von Koskull (bilden), är Nordens största och EU:s åttonde största bank. Arkivbild.
Nordea, med vd Casper von Koskull (bilden), är Nordens största och EU:s åttonde största bank. Arkivbild.

Nordea: Var god dröj!

ANNONS
|

- Det finns inget styrelsemöte i dag som jag känner till. Jag har ingen information om något sådant, säger Nordeas presschef Petter Brunnberg.

Han tillägger att det normalt hålls styrelsemöten inför Nordeas kvartalsrapporter.

- Sedan kan det förstås uppstå extrainkallade. Men jag har ingen information om något sådant.

ANNONS

Slår mot Nordea

Nästa inbokade möte för Nordeas styrelse är den 14 juni, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en källa.

Nordeas hot om att flytta till Danmark eller Finland kom i våras, sedan den rödgröna regeringen föreslagit en kraftig höjning av resolutionsavgifterna för svenska banker 2018 och 2019.

Höjningarna skulle slå särskilt hårt mot Nordea sedan banken nyligen har konsoliderat all nordisk verksamhet i filialer under det svenska bolaget

Resolutionsavgifterna ska skydda skattebetalare för kostnader som uppstår när staten räddar systemviktiga banker i en finanskris. Men utformningen av de svenska avgifterna är omstridd. Inbetalda pengar kan användas på andra utgiftsområden av regeringen och det finns inte någon bortre gräns för hur mycket avgifter som totalt får dras in.

Före augusti

Kritiker och banklobbyn har brännmärkt upplägget som en förtäckt bankskatt.

Enligt Nordeas chef för investerarrelationer Rodney Alfvén är bankledningens ambition att ha fattat beslut i flyttfrågan före augusti.

De svenska resolutionsavgifterna höjdes nyligen till totalt sju miljarder kronor i år. På Finansdepartementet bereds för närvarande ett remitterat förslag om en höjning med ytterligare 3 miljarder nästa år och sex miljarder per år från och med 2019.

TT

Fakta: Nordeas flyttkalkyl i korthet

Finansiellt räknar Nordea med att bankens resolutionsavgift vid en flytt landar på ungefär samma nivå som banken betalar i Sverige i år, drygt en miljard kronor. Stannar Nordea i Sverige riskerar banken dock en höjning av avgiften till omkring sex miljarder 2019, om regeringen går vidare med sitt remitterade förslag till höjda resolutionsavgifter.

Ovanpå det kan Nordea vid en flytt räkna med fortsatt avdragsrätt för räntor på så kallade förlagslån, vilket årligen beräknas ge 600 miljoner kronor jämfört med att stanna i Sverige. I Sverige försvinner denna avdragsrätt vid årsskiftet.

De tre länder som nu är aktuella som värd för Nordeas huvudkontor – Danmark, Finland och Sverige – tillämpar olika modeller för hur kapitalkrav beräknas. Detta försvårar jämförelser och Nordea har därför valt att betrakta denna faktor som neutral i flyttkalkylen.

Källa: Nordea

ANNONS