NCC och Byggnads ense efter lönetvist

ANNONS
|

Efter ett år av förhandling, löneutbetalning på stupstockslön, och sedan ensidig höjning från NCC, genom kollektivavtalsbrott, har tvisten mellan NCC och Byggnads Väst nu lösts.

- Vi har träffat en överenskommelse om en prestationslön. Genom det har vi stoppat 10–12 kommande tvisteförhandlingar eller konflikter på enskilda arbetsplatser i Halland och Västra Götaland, säger Conny Johansson, löneansvarig på Byggnads Väst.

Han beskriver hur NCC och andra byggföretag ofta vill att det ekonomiska utfallet på ett bygge ska påverka medlemmars lön.

- Blir det bra resultat ska gubbarna få en lite högre lön, går det sämre får gubbarna vara med och ta risken. Men vi tycker att man ska påverka sin lön genom sin arbetsinsats. Nu finns båda inslagen med i den här överenskommelsen och båda påverkar lönen. Så det har varit en jämkning.

ANNONS

På två byggarbetsplatser i Västsverige, Värö Bruk och SCA-huset, är dock inte problemen ur världen. Där handlar låsningen om ifall retroaktiv lön ska gälla från projektens start eller från det datum förhandlingarna strandade centralt.

- Det sitter lite hårdare inne och vi vet inte hur vi ska lösa det idag.

NCC:s förhandlingschef Johan Gillberg är nöjd med att man äntligen nått en överenskommelse.

- Kunder har låtit bli att bjuda in NCC för nya projekt på grund av konflikten och 40 personer har slutat. Men nu har vi en bra lönemodell. Det har varit en ganska omfattande konflikt och nu är vi en bit på vägen. Vi är överens om framtiden, säger Johan Gillberg

ANNONS