Nätbrotten svenskarna utsattes för 2017 kostade 32 miljarder kronor, enligt datasäkerhetsföretaget Symantec. Arkivbild
Nätbrotten svenskarna utsattes för 2017 kostade 32 miljarder kronor, enligt datasäkerhetsföretaget Symantec. Arkivbild

Nätbrott kostade svenskarna 32 miljarder 2017

Två miljoner svenskar drabbades förra året av nätbrott i någon form. När kostnaderna räknas samman hamnar förra årets slutnota för svenskarna på hisnande 32 miljarder kronor, hävdar datasäkerhetsföretaget Symantec i sin årliga rapport.

ANNONS
|

Rapporten Norton Cyber Security Insights bygger på onlineundersökningar med över 21000 personer över hela världen varav drygt 1000 i Sverige. Globalt kostade nätbrotten förra året konsumenterna motsvarande 1,4 tusen miljarder kronor, enligt Symantec, och för Sveriges del landade siffran på 32 miljarder kronor. Då är det ända "bara" 28 procent av svenskarna som säger sig blivit utsatta för nätbrott under förra året mot 44 procent globalt.

- Storleken på kostnaderna kommer framför allt från de som drabbats av kreditkortsbedrägerier, identitetsstölder och rena it-attacker som ransomware (utpressningskapning) och andra typer av bedrägerier. Snittkostnaden för en identitetsstöld är ungefär 70000 kronor och det gör att kostnaderna springer iväg väldigt snabbt. Och det handlar bara om rent finansiella kostnader, inte sådant som förlorad arbetstid, säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec.

ANNONS

Informationen biter inte

Mot bakgrund av att medierna de senaste 10–15 åren publicerat mängder av artiklar och inslag om riskerna på nätet så är undersökningsresultaten i många fall förvånande. Hur är det möjligt att 36 procent av samtliga drabbade svenskar under 2017 föll för en nätfiskeattack eller att 48 procent av de tillfrågade delat med sig av sina onlinekonton till andra eller att en av fem delar inloggningen till nätbanken med någon annan?

- Jag ser ändå att det går åt rätt håll i vissa delar, men det gäller inte frågan om lösenord som går åt fel håll. Det beror säkert på att folk är mer uppkopplade i dag och har fler lösenord att hålla reda på. Men frågan hur man skyddar sin identitet är den enskilt viktigaste i dag.

Utpressning

Ola Rehnberg påpekar också att Ransomware-attackerna fortsätter att öka, alltså att brottslingen kapar datorn och kräver lösesumma för att öppna den igen. Väldigt många betalar men runt 20 procent får ändå inte tillgång till hårddisken. Då kan det bli andra kostnader än rent ekonomiska eftersom det bara är runt hälften av de tillfrågade som skyddat sin information genom att göra back-up.

ANNONS

- Har man inte gjort en back-up så är man i de kriminellas händer. Det kan handla om bilderna på barnen eller från semestrarna. Om de blir låsta kan det för vissa vara värt en förmögenhet.

TT

Fakta: Nätbrott i Sverige 2017

Gruppen som drabbas oftast av nätbrott är "unga vuxna", alltså personer som är födda runt millennieskiftet.

Ett kortbedrägeri kostade i snitt 7721 kronor.

En av tre svenskar fick sitt hemnätverk hackat förra året.

36 procent klickade på ett bedrägerimejl eller lämnade ut sin personliga eller finansiella information.

En av sex fick sin identitet kapad.

27 procent fick sitt lösenord hackat.

28 procent fick virus i sina uppkopplade enheter.

Källa: Norton Cyber Security Insights

ANNONS