Musikföretaget Elektron bryter ny mark

ANNONS
|

– Jag har länge drömt om att bygga ett varumärke inom musik, berättar Elektrons vd och ägare Jonas Hillman.

I veckan lanserade företaget mjukvaran Overbridge, ett program som de arbetat med i tre år. Genom programmet kan man koppla samman analoga och digitala synthar och trummaskiner med en dator på ett simpelt sätt. Allt som krävs är en sladd som kopplas in via USB-portarna.

– Tidigare har de analoga instrumenten och de digitala maskinerna levt helt åtskilda i separata världar. Ingen har tidigare lyckats kopplat ihop dem. Men i och med det nya programmet behöver vi inte längre skilja på mjukvara och hårdvara.

ANNONS

På bara några år har Jonas Hillman lyckats få fart på företaget. Rejält. Mellan 2013 och 2014 fördubblades omsättningen och vinsten nästan fyrdubblades. Elektron utvecklar elektroniska instrument som synthar, trummaskiner och samplers. De reser land och rike runt för att visa upp sig på musikfestivaler, mässor och event. Det är en högst medveten strategi som verkar fungera. Deras kunder är både internationella giganter såsom Timbaland, The Knife och Depeche Mode, men även hobbymusiker och privatpersoner står för en ansenlig del av marknaden.

– De flesta som jobbar här är själva musiker och vi gör saker som vi själva vill ha. Vi har blivit kända för att vi går vår egen väg. Det ska vara kul att skapa musik, och det har aldrig varit enklare än nu.

Företaget bildades 1998 då fyra chalmerister byggde en synth som ett examensarbete. De använde sig av det karaktäristiska ljudchipet från den kultförklarade spelkonsolen Commodore 64, och ryktet spred sig snabbt i slutna kretsar. Men sedan ebbade intresset ut. Då tog entreprenören Jonas Hillman över. Efter en knackig period började det hända saker. När de för sex år sedan släppte samplern Octatrack vände det och företaget började omsätta mångmiljonbelopp.

– För oss betydde den jättemycket. Efter att den släpptes förstod jag vilken potential vi hade. Det var bra för vårt självförtroende men också för att se vad vi kunde bli bättre på.

ANNONS

I dag har företaget sitt huvudkontor i Göteborg och dotterbolag i både Tokyo och Los Angeles. Men Jonas Hillman har ändå valt att stanna kvar på hemmaplan tillsammans med sina 35 medarbetare.

– Vi skulle kunna lägga mycket utomlands, men vi vill stanna i Göteborg. Det är vårt hem och det finns så mycket bra och kompetent folk här. Vi har oerhört duktiga medarbetare med ett potpurri av bakgrunder. Visst är vi små på marknaden, man kan kalla oss underdogs. Men det tror jag bara är bra. Visionen är inte att bli störst i världen.

Produkterna byggs och monteras i Borås. Sedan skickas de till lokalerna i Göteborg för att testas innan de skeppas ut till kunderna. Nu när företaget expanderar kommer en del av produktionen att läggas om till lagerlokalerna i Glasmagasinet som ligger mittemot Sockerbruket. Inom ett år ska lokalerna förvandlas till en modern fabrik på två våningar där elektroniska instrument kommer att tillverkas. Under nästa år ska ytterligare produkter släppas på marknaden. Och inom två år hoppas man omsätta mer än 200 miljoner kronor.

– Från att ha stått långt bort i ett dammigt hörn och visat upp våra grejer på mässor så är vi nu en seriös aktör att räkna med. Det är nog för att vi vågar ta ut svängarna, för att vi gör det vi tycker är kul. Och för att vi aldrig nöjer oss.

ANNONS

Fakta: Elektron Music Machines MAV AB

2014:

Omsättning i Sverige: 72,4 milj kr

Resultat i Sverige: 4,3 milj kr

Antal anställda i snitt: 27 st

2013:

Omsättning i Sverige: 34,6 milj kr

Resultat i Sverige: 1,1 milj kr

Antal anställda i snitt: 16 st

Totalt 42 personer anställda inom koncernen varav 35 arbetar på huvudkontoret i Göteborg.

ANNONS