Samsung Pay har funnits i Sverige i ett halvår och nu är samtliga storbanker och kortbolag anslutna.
Samsung Pay har funnits i Sverige i ett halvår och nu är samtliga storbanker och kortbolag anslutna.

Mobiljättarna vill att du dumpar lädret

Börjar plånboken med alla plastkort kännas otymplig? Världens två största mobiltillverkare vill inget hellre än att du stoppar allt i någon av deras senaste telefoner och den svenska handeln välkomnar införandet av ny teknik.

ANNONS
|

Det har gått ett halvår sedan Samsung Pay lanserades i Sverige och efter det att Swedbank anslutit sig för några dagar sedan är nu samtliga svenska storbanker kopplade till tjänsten, liksom Mastercard och Eurocard. Även medlemskort från en lång rad butikskedjor kan digitaliseras och lagras i telefonen.

Att använda telefonen vid inköp är lika enkelt som att använda ett kort i dag. Om det handlar om en betalning på lunchrestaurangen som har en terminal som klarar kontaktlösa betalningar så håller man bara telefonen intill. Är det köp för större summor trycker man kortets pinkod som vanligt. En fördel med mobilbetalningarna är att alla kvitton sparas automatiskt i telefonen.

ANNONS

Konkurrens från Apple

Samsung hävdar att man nu har 70 procent av alla betalkort i Sverige med på tåget och vid årsskiftet förväntas siffran stigit till 80.

De senaste dagarna har det kommit obekräftade rykten om att även Apple Pay kommer till Sverige den närmaste tiden. Om funktionerna blir de samma som i USA i nya iOS11 ska det även gå att skicka pengar via Apple Pay på samma sätt som med de svenska bankernas Swish.

Enligt Oscar Nöjd, affärsutvecklingsansvarig för Samsung Pay i Norden, har det aldrig varit företagets avsikt att konkurrera med finansiella aktörer i de länder där man etablerat tjänsten.

- Samsung Pay är en digital plånbok. Vi har inte för avsikt att skapa ett system för person-till-person-betalningar utan vill hellre se vad folk efterfrågar och hitta andra spelare att samarbeta med, säger han till TT.

Egna ekosystem

De stora mobiltillverkarna har annars lagt ner stora resurser de senaste åren för att skapa egna ekosystem som knyter användarna hårdare till varumärket. Den som har lagt mycket pengar på märkesbundna produkter drar sig sannolikt för att byta när det är dags att köpa ny telefon. För Apple har det varit något av en paradgren.

ANNONS

- Även vårt ekosystem är annorlunda eftersom det bygger på operativsystemet Android och därför blir samarbeten mycket viktigare för oss. Vi har ingen ambition att låsa in någon, säger Oscar Nöjd.

Handeln välkomnar

Branschorganisationen Svensk handel välkomnar de mobila betalningarna. Ett av de främsta skälen är att dessa i sig inte kräver investeringar i ny teknik för handlarna. Samsungs system fungerar både med den gamla magnetspårstekniken och de nya kontaktlösa betalningarna som bygger på NFC (Near Field Communication) som alla nya bankkort har. Apple Pay däremot fungerar bara med NFC och vid årsskiftet räknar Svensk handel med att 50 procent av de svenska betalterminalerna har den tekniken.

- Nu börjar det hända saker i Sverige, men vi har varit ganska sena jämfört med övriga Europa. Det ligger förstås i tiden att korten flyttar in i mobiltelefonerna och det är den säkraste tekniken vi har i dagsläget, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert på betalfrågor på Svensk handel.

ANNONS
TT

Fakta: Betala med mobilen

Det första steget för att använda Samsung Pay är att ta en bild av kredit- eller betalkortet. Det nu digitala kortet får en egen unik kod, en "token", som är kopplad till telefonen och kortets riktiga nummer används inte alls. Vid köp öppnas appen och telefonen förs mot betalterminalen. Köpet ska sedan godkännas med antingen fingeravtryck, pinkod eller avläsning av iris.

Samsung Pay fungerar med alla telefoner i Galaxy 6-, 7- och 8-serierna samt klockan Gear S3.

Apple Pay finns i dag i en handfull europeiska länder. I Storbritannien har flera av de större bankerna anslutit sig, i andra länder bara ett fåtal.

NFC (Near Field Communication) är en teknik för att skicka data över mycket korta avstånd och finns i alla nyare telefoner.

ANNONS