Mobilerna ska förstå varandra

ANNONS
|

Mobile world är inte bara en chans för företagen att visa upp sig och tävla om vem som har vassaste mobilen. Bakom montrarna och presskonferenserna hålls sammanträden där målet är att enas och samarbeta.

På årets mässa togs ett beslut som kan få stor påverkan på vår vardag om några år. De som lyckades enas var: Orange, Telecom Italia, Telefónica, TeliaSonera, Ericsson, Nokia Siemens Networks, Nokia, Sony

Ericsson och Samsung.

Det de enats om är något som kallas RCS, rich communication suite. Det handlar om att alla prylar och nätverk ska prata samma tekniska språk och förstå varandra inte bara när det gäller text och röstsamtal. Vi ska kunna skicka och ta emot multimedia utan trassel, även om våra mobiler är av olika märken och vi har olika operatörer.

ANNONS

- Dagens mobiler har många funktioner som inte används, bland annat för att inte alla mobiler hanterar dem på samma sätt. Vårt mål är att sådant som att sända bilder och filmer, chatta och prata med videosamtal ska bli lika enkelt och självklart som att ringa och skicka sms, förklarar Sami Ala-Luukko på TeliaSonera.

Det låter som självklarheter, att ha en gemensam standard, men är det inte. Företagen tävlar om att vara först med nya funktioner och även operatörerna vill vara ensamma om vissa tjänster. Det finns inte ett dominerande system som i datorvärlden utan en hel mängd.

En del företag tjänar på det, och säljer tjänster som till exempel anpassar en mobil tjänst till alla olika telefonmodeller. Men för de flesta inblandade är det ett bekymmer. Många saker som finns i våra mobiler går inte att använda som det är tänkt när inte alla inblandade parter och prylar har stöd för tekniken eller talar samma språk.

När samarbetet ger resultat kommer vi att ha adressböcker som visar rörliga bilder och pratar och kan hålla reda på våra vänner och kontakter på ett roligare och bättre sätt än i dag.

- Då kommer du till exempel att se direkt i mobilens adressbok om den du tänkt ringa kan och vill ta emot ett videosamtal, säger Sami Ala-Luukko.

ANNONS
ANNONS