Försäkringsmäklaren Söderberg & Partners hängs ut för misstänkt konkurrensbrott. Arkivbild.
Försäkringsmäklaren Söderberg & Partners hängs ut för misstänkt konkurrensbrott. Arkivbild.

Misstänkt försäkringsfusk av stora mått

ANNONS
|

Enligt myndighetens misstankar har försäkringsmäklaren Söderberg & Partners, som skött kommunernas upphandlingar av försäkringar, meddelat försäkringsbolagen hur de legat till i förhandlingarna i stället för att låta dem tävla om priset sinsemellan, rapporterar Ekot.

- Om det här stämmer är det klart att det är väldigt allvarligt, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Sabo, de allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation, till TT.

ANNONS

Gryningsräder

Konkurrensverket fick ett tips före jul och har efter det genomfört ett antal så kallade gryningsräder mot en rad försäkringsbolag.

- Det handlar än så länge om misstankar, vill jag understryka, säger Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, till TT.

Bevisläget vill han inte uttala sig om, men han pekar på att domstolen uppenbarligen tyckt att det var tillräckligt för att ge tillstånd till Konkurrensverkets oanmälda platsbesök hos de aktuella företagen.

Det misstänkta brottet ska bestå i att de inblandade försäkringsbolagen ska ha samordnat sig på ett sätt som inte är tillåtet. Det rör sig om cirka 150 kontrakt där Söderberg & Partners ska ha upphandlat försäkringar på de kommunala bostadsbolagens uppdrag, och där försäkringsbolagen mottagit ”strategisk information”, enligt Karlsson.

Nekar till misstankar

Det kan ha medfört dyrare försäkringskostnader för de kommunala bolagen.

- Och i förlängningen sämre för hyresgästerna, säger Per Karlsson.

ANNONS

Söderberg & Partners har haft påhälsning av Konkurrensverket som tog med sig en del dokument för den fortsatta utredningen.

- Vår starka uppfattning är att det inte finns någon grund för misstankarna, säger bolagets informationschef Rasmus Löwenmo Buckhöj till TT.

TT

Fakta: Konkurrenslagen

Målet för den svenska konkurrenspolitiken är väl fungerande marknader och en effektiv konkurrens som är till nytta för konsumenterna.

För att konkurrensen ska fungera krävs effektiva spelregler. Konkurrenslagen anger ramarna för vad som är tillåtet. Företag som missbrukar sin marknadsmakt, eller företag som samarbetar för att lura kunder, begår lagbrott.

Företags som bryter mot lagen och fälls i domstol riskerar böter på upp till tio procent av omsättningen.

Källa: Konkurrensverket

ANNONS