Migrationsdomstolar granskar sig själva

ANNONS
|

Det nya systemet med domstolsprövningar i asylprocessen infördes i mars i år. Den som söker uppehållstillstånd och får ett nej från Migrationsverket kan överklaga beslutet till någon av de tre migrationsdomstolarna.

Men hur ofta en överklagan leder till en ändring av beslutet varierar stort. Hittills har vart fjärde beslut ändrats av migrationsdomstolen i Göteborg. I Malmö är siffran tre av tio. Bara vart tionde beslut har ändrats i Stockholm.

- Varför det ser ut så här kan vi inte svara på. Men jag tror inte att det beror på att vi bedömer lika fall på olika sätt, säger Göran Lundahl, chefsrådman på migrationsdomstolen i Skåne.

ANNONS

Nu tillsätter migrationsdomstolarna en arbetsgrupp för att kartlägga och utreda skillnaderna. En möjlig förklaring kan vara att olika grupper av asylsökande kommer till olika delar av landet.

- Vi har exempelvis många ärenden med irakier, och där har förhållandena i landet förvärrats, säger Göran Lundahl med hänvisning till att migrationsdomstolen i Malmö har ändrat på flest överklagade beslut.

Migrationsöverdomstolens domar blir rättesnören i kommande mål. Både Migrationsverket och den som söker uppehållstillstånd kan överklaga dit. Men hittills har mängden ärenden varit mindre än väntat.

- Det är olyckligt på det sättet att vi är i behov av praxis på flera områden, säger Göran Lundahl.

I stället för beräknade 6 000-7 000 mål har Migrationsöverdomstolen än så länge fått in 951 stycken. Migrationsverket står bakom 37 av dem och Sten Wahlqvist, avdelningschef på Migrationsöverdomstolen, hoppas att det blir fler framöver.

- Det gäller att man får bedöma båda sidorna av saken, för att pröva ärendet i sin fulla vidd, och det sker bara om Migrationsverket överklagar positiva uppehållstillstånd, säger han.

För att underlätta för domstolarna kommer Migrationsöverdomstolen att släppa upp så många intressanta mål som möjligt.

- Framför allt måste vi bilda ny praxis, säger Sten Wahlqvist.

Migrationsprocessen

ANNONS