Jouline Nilsson är fjärde generationen som jobbar i familjeföretaget.
Jouline Nilsson är fjärde generationen som jobbar i familjeföretaget.

Med fisken i blodet

Det började med två butiker i Masthugget. Nu sysselsätter tredje och fjärde generationen Feskarbröder 100 personer. 2016 är utmaningen att hitta nya produkter för en allt kräsnare marknad.

ANNONS
|

Bertil Nilsson river av plasten från ett paket laxkorv.

– Ni måste smaka, säger han uppfordrande och bryter en korv i tre delar.

Korven består av 80 procent lax, är lättrökt och en av Feskarbrödernas nyaste produkter.

– Helt världsunik. Den går bara att köpa hos oss. Vi funderar på att ställa upp med den i en korvtävling, förklarar Bertil.

Många känner säkert till Feskarbrödernas butiker i Nordstan och på Frölunda torg. Men koncernen innehåller två andra bolag också – grossistverksamheten Hanssons och förädlingsverksamheten Tasty Foods, vars lokaler vi befinner oss i. Här hälls aioli upp på burkar och rökta räkor packas i portionstråg till ICA.

ANNONS

– Att finnas centralt hos ICA betyder jättemycket för oss. En produkt som rökta räkor hade vi aldrig lyckats få ut i sådana här volymer själva, säger Bertil och tar en bit laxkorv till.

Men vi tar det från början, och allt började för nästan 80 år sedan, när Bertil Nilssons farfar Arvid drev två fiskaffärer i Masthugget. 1938 dog han, bara 44 år gammal, och sonen Rolf fick ta över.

– Han var bara tretton år. Farmor fick ta honom ur skolan. Affärerna var viktigare, förklarar Bertil.

Tiden gick och Rolf sålde butikerna, för att i stället skaffa en i Järnbrott och en på Guldheden. Han fick fyra barn som alla fick hjälpa till i affärerna.

– Vi växte in i det, kan man säga. Men ingen av oss var särskilt intresserad av att streta på med butikerna, vi ville hitta på något, säger Bertil.

Han och brodern Göran startade därför en fiskbilsverksamhet, något som på 70-talet var helt nytt i Sverige. De packade bilar fulla av färsk fisk och körde till Småland och Östergötland.

– Visst fanns det fisk i butikerna där, men de visste inte hur de skulle ta hand om den. Fisk är en känslig vara och vår var helt enkelt godare än den de var vana vid i Småland, säger Bertil.

ANNONS

Bröderna annonserade i landsortstidningarna och sålde stora volymer billigt. Påsar med tre kilo fisk var populärt – ibland när de kom till någon ny ort med sin fiskbil kunde det stå 100 personer i kö och vänta på fiskbilen.

– Och när vi hade sålt till dem åkte vi vidare till nästa ställe där det var likadant. Det var inte klokt, minns Bertil.

Bröderna var borta måndag till lördag, varje vecka. Men efter tio år blev det för slitigt. Dessutom hade fler anammat konceptet – fiskbil var inget nytt och spännande längre. Pappa Rolf bokade ett möte med Åhléns i Frölunda torg och frågade om han fick gratis hyra inne i varuhuset om han ökade deras försäljning med 15 procent. På 80-talet öppnade Feskarbröderna inte bara ytterligare en butik, i Nordstan, utan hade ett tag egna fiskebåtar. Dessutom köpte de två grossistfirmor och fick på så vis tillgång till helt nya marknader. I dag levererar de fisk till butiker, storkök och fiskdiskar i hela Sverige.

Inne på Hanssons står Lasse Ludwigsson och filéar torsk med van hand. Det har han gjort sedan 70-talet. Bredvid honom styckar en avancerad maskin laxsidor i exakta 600-gramsbitar, som ska ner i plasttråg och skickas till landets ICA-butiker.

ANNONS

– Förr sålde vi hela fiskar. Nu ska det vara benfritt, skinnfritt och färdigt att lägga i pannan. Folk har så bråttom, säger Bertil.

Under sina 50 år i branschen har han sett fisket förändras på många sätt. EU-kvoter, tillsyn och utfiske är begrepp som satt sin prägel på marknaden. Fler kunder efterfrågar hållbar fisk, gärna MSC-märkt. Torsk, som förr var storsäljaren, är nu delikatess.

Bertil presenterar ett eget förslag på hur man kan råda bukt på utfisket. I dag får man fiska många arter året om, även när de leker. Skrei, som blivit populärt på senare år, är till exempel helt vanlig torsk som vandrar till Norges kust för att leka. Där fiskas den upp och hyllas för sitt fasta, vita kött.

– Skulle man respektera deras lekperiod och ta en paus i fisket under de veckorna skulle fiskarna få föröka sig i fred. Det hade gett en enorm tillväxt, jag är förvånad över att inte fler pratar om det.

ANNONS