May vill ta på sig ledarroll

Storbritannien ska framöver träda fram som den starkaste förespråkaren för företagande, öppna marknader och frihandel. Det säger premiärminister Theresa May i sitt tal i Davos, efter de tydliga signalerna tidigare i veckan om en "hård brexit".

ANNONS
|

- Jag är fast besluten att stå upp för öppna marknader, frihandel och globalisering, säger May i sitt tal inför makteliten vid Världsekonomiskt forums årsmöte i schweiziska Davos.

Men, understryker May, både regeringar och företag måste också göra mer för "dem som har lämnats efter" när globaliseringsvågen svept fram, och stävja den oro som tycks växa inte minst bland människor med svag ekonomisk ställning.

ANNONS

- Runt om i Europa försöker partier långt till vänster och långt till höger att utnyttja det här tillfället, säger May.

- Vi måste kliva fram och ta kontroll, och se till så att frihandel och globalisering fungerar för alla.

Inlett diskussioner

Hon utlovar reformer som ska skapa jobb och ekonomisk tillväxt "i varje hörn av Storbritannien", och säger att landet redan inlett diskussioner om framtida handelsförbindelser med länder utanför EU, som Indien, Australien och Nya Zeeland. May säger även att hon vill ha ett "ambitiöst" handelsavtal med EU.

- Jag vet att många är oroliga för vad vårt beslut (att lämna unionen) ska innebära för EU. Men vi har inte vänt våra vänner i Europa ryggen, säger May.

ANNONS

- Det var helt enkelt en röst för att återställa vår parlamentariska demokrati, säger hon om folkomröstningsresultatet.

Svåra förhandlingar

I sitt stora brexittal i tisdags gjorde den brittiska premiärministern klart att Storbritannien efter EU-utträdet ska ha "full kontroll" över sina gränser och inte längre kommer att vara en del av EU:s inre marknad. Bedömare såg talet som en bekräftelse på att landet tänker sig en "hård" sorti ur unionen. Och högt uppsatta EU-politiker har signalerat att de kommande brexitförhandlingarna nu blir oerhört tuffa.

- Det kommer att bli väldigt, väldigt, väldigt svåra förhandlingar eftersom Storbritannien kommer att behöva ses som ett tredjeland, vilket vi inte är vana vid. Men vi ska göra det bästa av det, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Efter Mays tal har även flera storbolag, däribland bankjättarna HSBC och UBS, meddelat att de står redo att flytta jobb från London till närliggande EU-länder.

ANNONS

Kommer överleva

Förre finansministern Anders Borg, som numera jobbar för bland annat Kinnevikssfären och är på plats i Davos, säger att brexit blir avgörande särskilt för EU:s framtid.

- Brexit har ju väldigt negativa effekter, framför allt för länder som Sverige. Det förskjuter balansen i EU ned mot det kontinentala perspektivet där regleringar, styrning och slutenhet har en starkare ställning.

För britterna tror Anders Borg att brexit kan fungera bra. Med den kraftiga försvagningen av pundet stärks landets konkurrenskraft och det finns ett etablerat finansiellt center i London och en regering som har en bra reformagenda.

- De kommer säkert att överleva detta med hygglig tillväxt.

Franskt val avgörande

För resten av EU väntar en svårare resa, enligt Borg. Ett avgörande skede blir i april och maj, då det avgörs om Frankrike får högerpopulisten och EU-skeptikern Marine Le Pen som president.

ANNONS

Blir det en reforminriktad regering i Frankrike efter valet kan brexit snart ses som en positiv politisk drivkraft, enligt Borg.

- Men får man se populismen segra i det franska valet, då är Europa i en mycket djup och allvarlig kris – långt djupare än den kris vi har i dag.

ANNONS