Maud Olofsson gjorde fel enligt Reinfeldt

ANNONS
|

Så har statsminister Reinfeldt (M) också frågats ut om Nuon-affären i Konstitutionsutskottet (KU). Så mycket mer lär inte KU få veta av ansvariga statsråd.

KU tänker visserligen kalla den förra vice statsministern Maud Olofsson ännu en gång, men sannolikt kommer hon fortsatt att avböja.

Reinfeldt har inte talat med Maud Olofsson om just den saken, men han säger att "för mig är det naturlig konstitutionell praxis att uppträda i konstitutionsutskottet."

Det kan översättas till "Olofsson gör som hon vill, men i min värld ställer man upp när KU kallar".

Reinfeldt säger att han och Olofsson inte alls pratat om Nuon-affären.

ANNONS

Fredrik Reinfeldt kunde inte ge svar på varför uppgjorda rutiner inte följts i det enskilt största köp som ett statligt svenskt företag genomfört.

89 miljarder kronor kostade förvärvet. Dubbelt så mycket som försvaret kostar årligen. Eller 7,5 gånger kostnaden för det femte jobbskatteavdraget.

I fjol fick värdet på Nuon-köpet skrivas ned kraftigt. Vattenfall gjorde därför en förlust 2013 på 15 miljarder kronor.

Fredrik Reinfeldt gjorde dock vad han kunde för att försvara Maud Olofsson.

Med den kunskap som fanns då, 2008/09, såg affären bra ut, enligt vad han kunnat förstå.

Olofsson skaffade underlag från en extern konsult, som tyckte att priset på Nuon var rimligt.

Hon begärde också besked från Vattenfalls styrelseordförande om företaget skulle klara avkastningskravet, trots affären. Ordförande Lars Westerberg försäkrade att det skulle klaras med marginal.

Men hon beredde bevisligen inte ärendet rätt. På den punkten var Reinfeldt alldeles tydlig.

Att det finns en anteckning i Vattenfalls årsakt om att Reinfeldt skulle varit informerad är alltså inte sant, enligt honom.

Olofssons statssekreterare Ola Alterå och finansministern Anders Borg (M) var, när de hördes av KU i tisdags, inte överens om den gemensamma beredningen inom regeringen fullföljts.

- Två representanter för berörda departement kan inte ha olika uppfattning, fastslog Fredrik Reinfeldt i KU.

ANNONS

Redan det vittnar om att det inte gått rätt till, enligt honom.

- Ett skäl till att vi inte varit informerade var att saken inte bereddes enligt reglerna, sade han.

Det finns heller inga skriftliga handlingar som vittnar om att beredning har skett och slutligen vidimerats. Finansdepartementets budgetavdelning skulle i så fall deltagit.

Fredrik Reinfeldt antydde att om beredningen skötts efter bokstaven, hade nog andra ministrar i regeringen känt till planerna. Nu fick Reinfeldt och Borg veta om det, när media rapporterade om Vattenfalls storköp.

Men varför uppgjorda rutiner inte följdes den våren 2009 har ingen kunnat ge svar på. Den mänskliga faktorn, försökte Reinfeldt med.

Det är inte KU:s sak att värdera priset på Nuon-köpet. Men Fredrik Reinfeldt förklarade ändå att amerikansk utvinning av skiffergas, fallande priser på utsläppsrätter och europeisk utbyggnad av solenergi har lett till att priset på kol och naturgas fallit med 20 à 30 procent. Och det var inte rimligt att förutsäga enligt honom, när affären gjordes.

Vilket inte låter helt övertygande. Eller i alla fall som att den externa konsult näringsdepartementet köpte tjänster av var illa påläst. Varken den europeiska solenergiutbyggnaden eller USA:s satsning på skiffergas var okänd 2008/09.

ANNONS