Matleveranser på ny nivå testas i USA.
Matleveranser på ny nivå testas i USA.

Matleverans direkt till kylen testas i USA

ANNONS
|

Det är butikskedjan Walmart som tar idén med färdiga matkassar ett steg längre. Konceptet är skapat i samarbete med säkerhetsföretaget August, som har tagit fram elektroniska dörrlås som styrs genom kundens mobiltelefon.

Om ingen är hemma när varorna ska levereras kan budet komma in i bostaden genom att kunden aktiverar en engångskod i mobilen som öppnar dörren. Appen fungerar också som en slags porttelefon i mobilen, där kunden kan följa vad som händer både utanför dörren och inne i bostaden genom installerade kameror.

Augusts vd Jason Johnson säger att han är säker på att idén kommer att bli en succé, även om många kanske känner en viss tvekan inför att släppa in främlingar i sitt hem.

ANNONS

- Vi måste bygga upp ett förtroende hos kunden. I början är man kanske lite nervös. Men har man testat det en eller två gånger kommer man definitivt att vilja göra det igen, säger han till CNN.

För att lindra initial skepsis försäkrar man att de anställda som kör ut varorna får genomgå noggranna bakgrundskontroller, och de har också godkänt att bli filmade. Walmarts talesperson Ravi Jariwala pekar också på att människor redan i dag åker bil med vilt främmande personer genom taxitjänsten Uber och hyr ut sina bostäder genom Airbnb.

Konceptet ska nu börja testas i Silicon Valley i Kalifornien, men än så länge finns inga planer på att utöka det till hela USA.

I Sverige har Postnord liknande planer i samarbete med låstillverkaren Assa Abloy. I våras inleddes ett pilotprojekt med paket som levereras innanför dörren.

TT

ANNONS