I Asien hade handlarna förberett sig på en turbulent handelsdag inför valresultatet från USA. Arkivbild.
I Asien hade handlarna förberett sig på en turbulent handelsdag inför valresultatet från USA. Arkivbild.

Marknaden skakade av sig Trumporon

En våg av oro sköljde över marknaden när det stod klart att republikanen Donald Trump vunnit presidentvalet i USA. Asiatiska börser rasade ihop med dollarn. Turbulensen dämpades dock rejält när Trump hållit ett segertal med fokus på att ena USA. Och på Wall Street blev reaktionen knappt märkbar.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen befarades inför börsöppningen kollapsa. Men av det skräckscenariot blev intet. Efter ett fall med 3 procent direkt efter öppningen mattades nedgången av, och vid stängning hade OMXS-index stigit 0,8 procent – i linje med ledande Europabörser. USA-börserna öppnade med oförändrade kurser.

Tokyobörsen stängde tidigare på morgonen med ett ras på 5,4 procent och på valuta- och räntemarknaden var det stundtals stora svängar – när investerare började jaga säkra placeringar i vad som ses som en mer osäker framtid.

Trumps ödmjuka segertal lugnade finansmarknaderna något.

Berg- och dalbana

Swedbanks chefekonom Anna Breman ser en stor risk för fortsatt berg- och dalbana på marknaden.

ANNONS

"Vi bedömer att osäkerheten på marknaden kommer att bestå vilket gör det svårt för (USA:s centralbank) Federal Reserve att höja styrräntan vid nästkommande räntemöte i december", skriver hon i en analys.

Bolagen på Stockholmsbörsen har jämfört med många andra börsers noterade bolag stor exponering mot global handel. Men det finns också stora potentiella vinnare på Trumps väntade politik. Skanska steg med fyra procent i spåren av den nye presidentens utlovade storsatsningar på infrastrukturen.

Även på räntefronten kom snabbt en återhämtning, liksom på råvarumarknaderna. Oljepriset sjönk först kraftigt för att sedan ta sig tillbaka på oförändrad nivå.

Ökad osäkerhet

Men trots det relativa lugnet på finansmarknaderna, oron kvarstår. Många ekonomer ser en ökad osäkerhet i världsekonomin framför sig med Trump som president i USA, med risk för ökade geopolitiska spänningar och protektionism. Det finns även en oro för potentiella handelskrig mellan USA och länder som Kina och Mexiko.

- Detta kan förändra spelplanen för hela världsekonomin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Han har samtidigt svårt att få Trumps program med löften om skattesänkningar, avregleringar, offentliga infrastruktursatsningar och protektionism att gå ihop.

ANNONS

- Jag antar vi får leva med ganska stor osäkerhet de kommande veckorna, säger Bergqvist.

Fakta: Tumultartat på valutamarknaden

Den mexikanska valutan peson kollapsade med över 13 procent när det stod klart att republikanen Donald Trump skulle vinna presidentvalet i USA.

Trycket nedåt på peson hänger samman med att Trump under sin kampanj sagt sig vilja riva upp frihandelsavtalet med Mexiko och att fyra femtedelar av den mexikanska exporten går till just USA.

Dollarn föll först oväntat kraftigt, men återhämtade sig sedan. De flesta bedömare ser, med Trump som president i USA, ett helt nytt penningpolitiskt läge för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed). Den tidigare väntade amerikanska styrräntehöjningen i december antas nu inte bli av.

ANNONS