Miljöpartiets riksdagsledamot Jabar Amin. Arkivbild.
Miljöpartiets riksdagsledamot Jabar Amin. Arkivbild.

Hård intern MP-kritik mot kolaffären

Miljöpartiet har nu "sålt kolet och tappat väljarna" och valt att "lägga sig platt". Så beskriver ett par MP-riksdagsledamöter regeringens beslut om Vattenfalls brunkolsförsäljning. Allianspartierna välkomnar beskedet, men kritiserar förslaget om att köpa utsläppsrätter.

ANNONS
|

Riksdagsledamot Carl Schlyter, som länge varit kritisk till Vattenfalls affär, skriver på Facebook att Miljöpartiet nu "sålt kolet och tappat väljarna", och undrar varför de ska fortsätta regera tillsammans med Socialdemokraterna.

"De flesta gröna partier som satt hårt mot hårt och varit villiga att offra sina ministerposter har antingen lyckats driva igenom systemförändrande reformer eller åkt ur regeringen, men med trovärdigheten i behåll. Flera gånger har de återkommit stärkta ur det", skriver Schlyter.

Vill byta ut partiledningen

Riksdagsledamot Jabar Amin (MP) skriver bland annat på VK bloggen att MP borde ha lämnat regeringen hellre än att "medverka i detta klimatfiasko".

ANNONS

"Att lägga sig platt i fråga efter fråga inger varken respekt eller förtroende. En sådan strategi leder oss rakt ner i avgrunden. De som vill kompromissa ihjäl partiet har stort ansvar för den katastrofala situation vi befinner oss i", skriver Amin.

Miljöpartiet i Skellefteå anser att partiledningen bör bytas ut, och tidigare språkröret Birger Schlaug skräder inte orden på sin blogg, i en text med rubriken "Kolet, sveket och kraven på avgång":

"Mycket, och jag menar mycket, av sådant som partiet bildades för att ändra på har man svikit, man har utnyttjats som nyttiga idioter, fungerat som alibin för politik som går på tvärs mot så mycket av vad partiet stått för.", skriver Schlaug.

"Skämmes, ta mig fan!"

"Det hela är så ynkligt och ideologiskt lealöst att det nästan saknar motstycke i svensk politik.", fortsätter han.

Vidare skriver Schlaug, att "om några dagar skall Jordens Vänner, med stöd av Konsumentverket, utse årets miljöförvillare. MP:s partistyrelse är nominerad."

Schlaug avslutar sin text: "Skämmes, ta mig fan! Skämmes!"

Greenpeaces Sverigechef Annika Jacobson säger att försäljningen riskerar att underminera Parisavtalets tvågradersmål.

- Brunkolsverksamheten borde i stället avvecklas successivt i dialog med tyska myndigheter. Att sälja till ett företag som inte ens har det grundläggande hållbarhetsarbetet på plats, med en kriminell bakgrund, en företagsstruktur som är uppbyggd på skatteparadis, och som uttryckligen sagt att man hoppas på en kolrenässans i Europa, då kan man tydligt se att det kommer inte hjälpa klimatpolitiken, säger Jacobson till TT.

ANNONS

"Helt fel"

Naturskyddsföreningen skriver i ett pressmeddelande att regeringens beslut är "en stor besvikelse", och att köp av utsläppsrätter är ett tveksamt sätt att använda skattebetalarnas pengar.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att regeringen i stället borde valt att avveckla brunkolsverksamheten i samarbete med tyska myndigheter.

- Man ska veta att bara i de nya gruvor som företaget kan öppna nu, ligger 24 gånger Sveriges årliga utsläpp av koldioxid. Inget annat klimatbeslut som den här regeringen tar betyder så här mycket. Tyvärr gör man helt fel, säger Sjöstedt till TT.

- Det här drabbar kommande generationer. Så här gör inte en grön regering, så här gör en grå regering.

Positiva men kritik

Allianspartierna och Sverigedemokraterna är positiva till regeringens beslut att tillåta försäljningen, men kritiserar åtagandet att köpa utsläppsrätter.

- Stefan Löfven har behövt skriva en check på sex miljarder kronor till Miljöpartiet för att hålla ihop sin regering. Det är oroande sett till ansvaret för skattebetalarnas pengar, säger Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered till TT.

ANNONS

- Sverige är och ska vara ett miljöföredöme på alla sätt och vis, däremot är det väldigt bekymmersamt med den höga kostnaden som de ställer ut.

ANNONS