Låt inte sjunkande priser avskräcka dig från att ge dig ut på fastighetsmarknaden, råder expert. Arkivbild
Låt inte sjunkande priser avskräcka dig från att ge dig ut på fastighetsmarknaden, råder expert. Arkivbild

Möt prisfallet med is i magen

ANNONS
|

Vad är det som ligger bakom prisfallet?

- Vi har ju fått höra under hela hösten att utbudet av bostadsrätter men även villor är större än på länge, och det har fortsatt att öka. Det beror på att vi har ett stort utbud av nyproduktioner där en hel del inte blir sålt, eftersom de riktat sig till en ganska köpstark målgrupp. De här personerna bor redan ganska bekvämt och har inget akut flyttbehov, vilket gör att utbudet fylls på.

ANNONS

- Dessutom har kunderna ändrat sin strategi. I dag är "sälj först, köp sen" ett vanligt krav från bankerna – tidigare var detta mer av ett eget val. Detta leder till ett högt utbud, långsammare marknad, prispress nedåt och att säljare och köpare sakta men säkert börjar mötas.

Ett överskott av bostäder, alltså. Men i storstäderna råder väl fortfarande bostadsbrist?

- Jo, och det är det som är så paradoxalt, men sådan är den situation vi hamnat i. Nyproduktioner har som sagt i riktat sig till köpstarka grupper i ganska stor utsträckning, och då väljer många andrahandsmarknaden istället.

Hur alarmerande är det här prisfallet?

- Inte alarmerande överhuvudtaget. Vi får inte glömma att vi haft en historiskt lång period av historiskt hög prisutveckling. Bostadsmarknaden är som alla andra marknader, den går upp och ned. Nu har vi sett en nedgång, och det är i grund och botten ganska naturligt.

ANNONS

Vad händer på sikt? Hur tror du att det ser ut om exempelvis ett halvår?

- Det är som att spå i fiskrens. Men just nu finns inget som tyder på ett drastiskt minskat utbud, och det talar för fortsatt lite längre prisnivåer. Jag skulle tro att de stabiliseras inom kort. Det görs ju affärer, vilket tyder på att säljarna har börjat acceptera något lägre nivåer. Om ett halvår skulle jag tro att vi ligger på samma nivåer som idag.

Vad har du för råd till den som vill sälja sin bostad? Ska man vänta?

- Man kan inte känna oro för att ge sig ut på marknaden om man behöver det – däremot behöver man vara lite mer riskmedveten idag än tidigare. Se till att ha en öppen och rak dialog med din mäklare när det gäller värderingen.

ANNONS

- Bäst är att sälja först och köpa sedan. När du kliver in i ditt nästa boende ska du se till att inte vara maxbelånad. En kontantinsats på 30 procent är önskvärt om man vill känna sig trygg, men jag förstår att detta är svårt för många i storstäderna.

Vilka områden och typer av bostäder är mest känsliga för prisfall?

- Det är svårt att säga. När priserna ökar och bankernas krav blir tuffare söker sig många köpare ut från stadskärnorna, det har vi sett i höst. Å andra sidan är en bostad i stadskärnan kanske tryggt och säkert på lång sikt, eftersom vi kan vara säkra på att det alltid kommer vara attraktivt att bo i innerstaden. Men man ska ha klart för sig att prisfallen blir större i områden som redan är väldigt dyra.

ANNONS

Har priserna i Stockholms innerstad nått sitt tak ännu?

- Ja, det skulle jag definitivt säga, och för rätt många år framöver. Jag har svårt att se hur någorlunda normala löntagare kan efterfråga bostäder på ibland över 110000 kronor per kvadratmeter. Någonstans finns en smärtgräns.

TT

ANNONS