Mölndal finns inte på kartan

ANNONS
|

I går tog svenska politiker bladet från munnen om Pfizers bud på Astra Zeneca.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sade igår att Sverige har negativa erfarenheter av Pfizer. Han syftar på den amerikanska jättens köp av Pharmacia 2002. Tolv år senare finns inte många kvar av de då 3300 anställda i Uppsala.

Oppositionsledaren Stefan Löfven (S) är skeptisk och kritisk till vilka följderna blir för livsforskningen i Sverige om Pfizers bud på närmare 700 miljarder kronor går igenom.

Regeringen lade i höstas en forskningsproposition. 11,5 miljarder kronor vill regeringen investera inte minst i livsvetenskap. Inte minst eftersom regeringen lyssnat till Astra Zenecas framtida behov.

ANNONS

–Det är ju klart att med så stora insatser av skattebetalarnas pengar vill ju vi värdesäkra att det leder till fortsatta jobb och utveckling i Sverige, säger Fredrik Reinfeldt till TT.

På Pfizers hemsida ligger en karta på hur det framtida Pfizer/Astra Zeneca skulle vara organiserat. Sverige och Mölndal finns inte på kartan.

Tidigare i maj skickade Pfizers koncernchef Ian Read ett brev till den brittiske premiärministern David Cameron. Något motsvarande brev har Reinfeldt inte fått.

I brevet till Cameron talar Read om ”den gyllene triangeln” mellan Oxford, Cambridge och London.

Cambridge skall vara ett forskningscentrum. Read lovar att minst 20 procent av de (eventuellt) sammanslagna läkemedelsbolagens gemensamma forskning skall ligga i Storbritannien. I alla fall under fem år, tillägger Read. Och om inget oförutsett inträffar.

Read lovar att Pfizer aktivt tänker undersöka möjligheterna att förlägga tillverkning av läkemedel i Storbritannien, vilket är ett illavarslande besked för de drygt 3000 som arbetar för Astra Zeneca i Södertälje.

Enligt Ian Read är den industriella logiken för ett samgående övertygande. Men det finns också andra skäl. Britterna har en bolagsskatt på 20 procent från och med nästa år. Den amerikanska bolagsskatten är på dryga 30 procent.

Pfizer vill lägga huvudkontoret i London. Men många brittiska politiker är bekymrade över att landet kan få stämpeln som ett skatteparadis snarare än ett kunskapssamhälle.

ANNONS
ANNONS