Mässan tornar upp sig än mer

ANNONS
|

Den målsättningen är i och för sig inte ny, men har fått förnyad kraft efter den tillbyggnad av hotell Gothia Towers som stod klar 2014 med det tredje tornet.

- Vår satsning visade att vi tänkt rätt och vi ser en ökning med 25 procent jämfört med föregående år, säger Carin Kindbom.

Hotellets kapacitet ökade till 1 200 rum.

- Finns det tillgång till mer än 1 000 rum har en magisk gräns passerats, säger Roger Holtback, ordförande i Svenska Mässans Stiftelse.

Som representant för näringslivet vet han i vilka banor arrangörer och beslutsfattare funderar när de planerar möten, event och mässor av olika slag.

ANNONS

Till det vill Roger Holtback gärna infoga Svenska Mässans förträffliga läge i Göteborg, som i sin tur har ett förträffligt läge.

- I hjärtat av Skandinavien, mitt mellan huvudstäderna Oslo, Stockholm och Köpenhamn. Och här har själva Mässan ett oslagbart cityläge som blir ännu bättre år 2025 då Västlänkens nya station vid Korsvägen står klar, säger han och målar upp scenen av resenärer som äntrat tågen på hemmaplan åker hela vägen till Korsvägen och sen går raka vägen in till Svenska Mässan.

Därför är den nya huvudentrén också viktigast i sammanhanget.

- Den måste stå klar då Västlänken är klar, säger han.

Medarbetarna på Svenska Mässan har under lång tid planerat för en expansion. Senare års goda resultat har tidigarelagt möjligheterna.

Ansiktslyftningar av övriga entréer är en lika viktig ingrediens.

- De är avgörande för olika former av arrangemang, säger Carin Kindbom, som ofta återkommer till begrepp som "flexibilitet" och "större evenemang" och "inre och yttre anläggningar".

Ett andra våningsplan över de stora mässhallarna skapar stora möjligheter till flexibla lösningar, liksom den nya arkaden längs med stråket närmast Mölndalsån inklusive ett nytt entrétorn.

Mest spännande i förslaget är ett fjärde torn i hörnet mot Valhallabadet. 110 meter högt (eller möjligen 123), 35 våningar och en markerad profil i den nya stadsdelen.

ANNONS

Huset kan få ett skiftande innehåll för mötesfaciliteter, kontor och bostäder. Allra högst upp kan det bli mycket speciella bostäder. Förhoppningen är att bygget kan påbörjas 2017.

- Vi ville lägga vårt förslag före årsskiftet så att Göteborgs Stad kan behandla frågan under 2016, säger Roger Holback.

FAKTA: Svenska Mässans framtidsprojekt

Svenska Mässans begäran av planbesked från Göteborgs Stad.

A: Utbyggnad och påbyggnad av huvudentrén mot Liseberg (Entré 2).

B: Byggrätt för höghus utmed å-stråket.

Ytterligare projekt

C: Utbyggnad av entré och höghus mot Korsvägen (Entré 5).

D: Utbyggnad av entré mot Skånegatan (Entré 8) samt påbyggnad med showteater och hallar i ett ytterligare våningsplan.

ANNONS