LO vill byta Fas 3 mot plusjobb

ANNONS
|

–Jag kan inte komma på något bättre än den förda politiken, sade arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms (M) statssekreterare Bettina Kashefi, när jobb- och utvecklingsgarantin samt dess kritiserade fas3 diskuterades på ett LO-seminarium.

Hon sade också att de ändringar som regeringen hade med i budgeten för 2012 innebär en fortsatt färd på den rätta vägen, efter att åtgärderna trimmats.

–Den stora vattendelaren mellan regeringen och LO är arbetslinjen och bidragslinjen. Man får inte jobb för att man får högre bidrag, sade Kashefi.

Stängda dörrar

Hon framhöll att svårigheterna att hitta vettiga platser i jobb- och utvecklingsgarantin för till exempel funktionshindrade beror på arbetsgivarna.

ANNONS

–Problemet är att arbetsgivarna inte öppnar dörren för personer med funktionsnedsättning. Då blir det svårt, sade Bettina Kashefi.

Men Kashefis tal om arbetslinje kontra bidragslinje, och att det är viktigt med ekonomiska drivkrafter så att arbetslösa tar jobb, fick LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin att gå i taket. Hon kritiserade regeringen för att göra det enkelt för sig i stället för att lyssna till andra och att slopa och ändra jobb- och utvecklingsgarantins sista del, den så kallade fas3 för långtidsarbetslösa, för något bättre. De som hamnar där, efter att ha varit utan arbete i 450 dagar, var i december nästan 29000 personer. Det innebar en ökning med nästan 5000 personer på ett år.

LO: Mer och tidigare

LO vill se mer aktiva insatser, mycket tidigare, och mer arbetsmarknadsutbildning. LO vill också se fler subventionerade jobb.

För att arbetslösa inte ska fastna i fattigdom måste också ersättningarna till deltagarna i fas3 höjas, anser LO. Idag blir en del unga efter 450 dagars arbetslöshet helt utan ersättning när de går över i en fas 3-åtgärd.

ANNONS