LKAB hotar med att lägga ned gruvverksamheten i Malmberget i Gällivare kommun. Arkivbild.
LKAB hotar med att lägga ned gruvverksamheten i Malmberget i Gällivare kommun. Arkivbild.

LKAB hotar att lägga ner gruvan

Det pågår tuffa förhandlingar mellan LKAB och Gällivare kommun om kostnaderna för att flytta stora delar av samhället Malmberget. Nu hotar det statliga gruvbolaget med att avveckla verksamheten i området, skriver NSD.

ANNONS
|

Om gruvbrytningen i Malmberget ska kunna fortsätta måste samhället flyttas. Alltså måste nya kommunala lokaler såsom idrottshallar, äldreboenden och skolor byggas. Kostnaderna ska LKAB stå för – men dess storlek är en tvistefråga.

– Vi har förhandlat med Gällivare kommun i tre års tid kring de kommunala verksamhetslokalerna. Vi har lämnat ett slutbud som vi tycker är ett generöst bud. Men vi står ungefär en miljard kronor ifrån varandra, säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen, till NSD.

Han säger att det inte handlar om att sätta press på Gällivare kommun – men det tror inte kommunalrådet Lars Alriksson (M) på.

ANNONS

– Det är ett ovanligt sätt att förhandla och ett ganska speciellt agerande kan man säga. Jag är förvånad över att ett sådant här stort statligt bolag väljer det sättet, säger Lars Alriksson till NSD.

Han anser att LKAB nu bryter mot samarbetsavtalet som skrevs med kommunen 2012.

– De vill att kommunen tar på sig kostnaderna för samhällsomvandlingen. Men de kan inte förvänta sig att vi ska bekosta den skada de gör, säger Lars Alriksson.

Fakta: Stadsomvandlingar i Kiruna och Malmberget

2004 meddelade LKAB officiellt att delar av Kiruna måste flyttas om gruvbrytningen ska kunna fortsätta.

Inom området som direkt berörs finns cirka 3000 bostäder, 750 hotellbäddar, hela stadskärnans kommersiella centrum, stadshus, flera skolor, sjukhus, bibliotek, kyrka och badhus, och cirka 1000 arbetsplatser. 6000 personer måste flytta, en tredjedel av stadens befolkning.

Stadsomvandlingen sker successivt och ska vara genomförd 2035, då nuvarande huvudnivå 1365 meter under gruvbergets topp beräknas vara färdigbruten.

Parallellt pågår en flytt i Malmberget i Gällivare kommun. 2032 kommer större delen av samhället vara borta. I stället förtätas bebyggelsen i Gällivare.

LKAB ska betala för stadsomvandlingen. Hittills har 12 miljarder avsatts.

Källa: LKAB, Kiruna kommun

ANNONS