Halverad skattehöjning sågas ändå

Regeringens slutliga förslag till ändrade skatteregler för fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna, blir lindrigare för delägarna än vad en utredning föreslog i höstas. Bättre, men absolut inte bra, kan Svenskt Näringslivs reaktion sammanfattas.

ANNONS
|

Förslaget, som nu går ut på remiss, innebär framför allt att schablonbeloppet i förenklingsregeln inte kommer att sänkas, vilket innebär att delägarna i fåmansbolagen fortfarande kan få ta ut cirka 170000 kronor som inkomst av kapital. Ursprungsförslaget var 100000 kronor.

Bra balans

Förenklingsregeln används av omkring 70 procent av delägarna, framför allt i de mindre företagen, enligt finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP).

- Här försöker vi hitta en balans, vi tyckte att förslaget gick för hårt åt de mindre företagen. Det som vi har gjort är att skapa betydligt generösare villkor för de mindre företagen, säger Andersson.

ANNONS

- Det är viktigt att företagen kan göra vinst och sen investera den i företaget, säger Bolund.

De båda vill inte kommentera närmare att partierna från början skulle ha olika åsikter i frågan.

Halverad skattehöjning

Skatteintäkten från regeringens förslag beräknas till 2,7 miljarder kronor, jämfört med utredarens cirka fem miljarder kronor.

Kritiken har varit stenhård från företagarled. Det är illavarslande att regeringen går vidare med förslaget. Det är visserligen en mindre skattebelastning på företagarna än ursprungsförslaget, men ändå ett hårt slag, anser Svenskt Näringsliv.

"Det skickar en bedövande tydlig signal om att regeringen vill försämra villkoren för företagande, entreprenörskap och risktagande", skriver Johan Fall, chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

TT

Fakta: 3:12-reglerna i korthet

3:12-reglerna styr hur mycket delägarna kan plocka ut från företaget i inkomstslagen lön respektive kapital.

Lön beskattas hårdare än kapital och reglerna begränsar hur mycket som får plockas ut som inkomst av kapital.

Bakgrunden till skatteskärpningen är att vissa företagare kan plocka ut lön/vinst ur företaget till lägre skatt än andra vanliga löntagare.

Regeringens förslag beräknas öka skatteintäkterna till staten med 2,7 miljarder kronor. Utredarens förslag skulle ha gett cirka fem miljarder kronor.

ANNONS