Lidl överklagar Orienthusets nya butik

Lidl vill inte ha Göteborgs Orienthus som granne. Den tyska kedjan överklagar nu det tillfälliga bygglovet för det nya orienthuset på Hisingen.…– Vi kan bara vänta och se, säger Walle Appasi, driftchef på Göteborgs Orienthus.

ANNONS
|

Det startades som en grönsaksgrossist i partihallarna 1993 – sedan 2005 säljer nu Göteborgs Orienthus mat från hela världen på knappt3 000 kvadratmeter i Gamlestaden. Men butikslokalerna har med tiden blivit för små.

– Gamlestadsbutiken är helt överbelastad, på helgerna liknar det kaos. Vi kan inte bygga ut mer här nu och eftersom runt en femtedel av våra kunder i dag åker hit från Hisingen tänkte vi att det vore bra att öppna en ny butik där, säger Walle Appasi.

Vill nyanställa 20

Planen är att expandera, anställa runt 20 nya personer och öppna en ny butik i Kvillebäcken, på Ångpannegatan 15. Där köpte fastighetsägaren Grinden, med vd Lars Andersson, som också äger lokalerna i Gamlestaden, en industrifastighet för omkring fyra år sedan. I december fick han ett tidsbegränsat bygglov på tre år för att ändra användningsområdet för fastigheten till handel – en process som tagit nästan två år. På andra sidan vägen har dock Lidl en matbutik, och den tyska kedjan är inte förtjusta över Orienthusets planer.

ANNONS

Lidl: "långtgående konsekvenser för existerande handel"

Under utredningen av det tillfälliga bygglovet motsatte sig Lidl förslaget och framförde två skäl till varför Stadsbyggnadskontoret inte skulle godkänna ansökan – en potentiellt ohållbar trafiksituation på platsen och att det verkar som att butiken inte är så tillfällig som bygglovet tillåter.

Det är med samma skäl de nu överklagar bygglovet. Lidl skriver bland annat att den nya, tänkta butiken, på runt 1 400 kvadratmeter, skulle få "mycket långtgående konsekvenser för existerande handel och trafiksituationen i området"

"Den ansökan som lämnats in handlar om tidsbegränsade bygglov. Men i det aktuella fallet pekar de tillgängliga uppgifterna på att både behovet och avsikten är permanenta. Företrädare för Göteborgs Orienthus har själva i en skrivelse till Stadsbyggnadsnämnden den 10 oktober 2016 skrivit att de letar efter lokal i området för permanent etablering. Företrädare för fastighetsägaren Grinden har också förklarat att de vill snygga till hela området, vilket stärker våra tankar om att det handlar om en permanent etablering. Det är därför vår uppfattning att man först grundligt bör utreda frågan som ett planärende (som alltså rör permanent etablering), där de enskilda och allmänna intressena kan vägas mot varandra" skriver Therése Hultén, PR- och pressansvarig för Lidl i Sverige i ett mail till GP.

ANNONS

"Det enda alternativet"

Fastighetsägaren Lars Andersson menar att de sökt ett tillfälligt byggnadslov för att de ännu inte kan få ett permanent – för det krävs att detaljplanen för hela området ändras och det tar i regel lång tid. Och någon annan bra, central och tillgänglig, plats på Hisingen har de inte hittat ännu.

– Det går inte att finna en plats på centrala Hisingen för en etablering, i enlighet med den nu gällande detaljplanen för området. I väntanpåatt planarbetet iKvillebäcken fortskrideroch förhoppningsvis ger möjlighet att hitta en bättre placering, är den här lösningen det enda alternativet, säger Lars Andersson.

– Om vi inte kan få ett permanent tillstånd senare, är vi självklart beredda att lägga ner eller flytta den nya butiken – vi vet vad som gäller. Vi har väntat flera år på att öppna den här butiken nu, säger Walle Appasi.

Kan ta ett år

Han är övertygad om att de inte skulle konkurrera med Lidl på platsen.

– Vi har ett jättebra samarbete med Willys här i Gamlestaden till exempel. De var lite oroliga i början, men i slutändan är det de som vunnit på det – de får fler av våra kunder än vad vi får av deras, säger Walle Appasi.

ANNONS

Nu ligger butikens öde hos Länsstyrelsen – vid överklagan av deras beslut är nästa instans Mark- och miljödomstolen och sist, Mark och miljööverdomstolen. Om ärendet går ända dit, och Grinden vinner, kan det ta runt ett år till att få igång butiken. Lidl kan ännu inte säga om de tänker överklaga även Länsstyrelsens beslut.

"Eventuella framtida åtgärder ber vi att få återkomma kring" skriver Therése Hultén.

Walle Appasi är ändå positiv – han tror att Göteborgs Orienthus snart kommer ha sin efterlängtade, andra, butik.

– Självklart, Hisingen är ett stort upptagningsområde för oss – det är klart vi ska kunna öppna en butik där, säger han.

Fakta: Göteborgs Orienthus

  1. Grundades 1993, som en grönsaksgrossist, av Nader Appasi, pappa till Walle Appasi.
  2. Bolaget, som består av butiken i Gamlestaden och en grossistverksamhet, hade 2015 intäkter på 232 miljoner kronor och en rörelsevinst efter avskrivningar på 6,1 miljoner kronor.
  3. Butiken i Gamlestaden har i dag cirka 45 anställda – de allra flesta är, enligt företaget, invandrare som står långt från arbetsmarknaden. ”Vi har en strategi att anställda människor från så många olika länder som möjligt, så att alla kunder alltid ska kunna hitta någon att fråga som kan prata deras språk”, säger Walle Appasi.
ANNONS