Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

PRESSKONFERENS+POSTNORD
Mikael Damberg ska möta Li Shufu på lördagen – kinesiska Geely är nu inte bara ägare av Volvo Cars utan storägare i AB Volvo. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Li Shufu möter Damberg

På lördagen möter näringsminister Mikael Damberg Geelys ägare Li Shufu för första gången sedan investeringen i AB Volvo.
– Jag kan bara bekräfta att de ska mötas, säger pressekreteraren Sam Assadi.

Li Shufu träffar Industrivärldens ordförande Fredrik Lundberg på fredagen, berättar Dagens Industri – den andre storägaren i AB Volvo. Li Shufu möter också näringsminister Mikael Damberg, vilket även Svenska Dagbladet berättat.

När GP når Dambergs pressekreterare Sam Assadi kan han bara bekräfta att mötet ska ske.

– Jag kan bara bekräfta att de ska mötas, men inte var de kommer att träffas eller vad mötet kommer att handla om, säger han.

”Engagerad ägare”

När GP talade med Mikael Damberg i januari kring det faktum att Geely och Shufu förvärvat hela aktivistfonden Cevians post i AB Volvo kommenterade ministern det med:

– Det var inte helt oväntat att den tidigare ägaren skulle sälja, de har varit tydliga med att de inte är intresserade av att vara en så långsiktig ägare i Volvo och ser nu, när Volvo går mycket starkt, ett bra tillfälle att sälja. Jag hade däremot inte förväntat mig Geely som köpare. Geely är dock en mycket engagerad och långsiktig ägare i Volvo Cars och jag hoppas att de ska visa samma investeringsvilja och långsiktighet i AB Volvo.

”Viktigt med långsiktighet”

Mikael Damberg förklarade att när han väl träffade Geelys ordförande så ville han försäkra sig om det långsiktiga i investeringen.

– När vi väl träffas vill jag främst försäkra mig om att Geely vill vara långsiktiga även i AB Volvo och att de är beredda att investera för framtiden, exempelvis för att möta den stora trenden med elektrifiering i fordonsbranschen – det är viktigt att ett bolag som AB Volvo behåller sin innovationsförmåga.

På fredagen kunde också Bloomberg berätta att Geely gjort en stor investering i tyska Daimler, vilket GP rapporterat.

Mest läst