Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180219-lettbankkrischef-619370_se.gp_1.jpg
Lettlands centralbankschef Ilmars Rimsevics har gripits sedan en storbank i landet anklagats för att ha brutit mot FN-sanktioner mot Nordkorea. Arkivbild.

Lettlands centralbankschef mutbrottsmisstänkt

Lettiska myndigheter grep i helgen landets centralbankschef Ilmars Rimsevics i samband mutbrottsutredning.

Gripandet av Ilmars Rimsevics genomfördes av Lettlands anti-korruptionsmyndighet i helgen. Detta efter att misstankar väckts om att bankchefen ska ha krävt mutor om 100 000 euro, motsvarande närmare en miljon svenska kronor, enligt myndighetschefen Jekabs Straume på presskonferens på måndagen.

Hittills har den politiska ledningen i Lettland valt att inte närmare kommentera gripandet men i ett försök att lugna den lettiska befolkningen gick premiärminister Maris Kucinskis ut och sade att det inte finns några indikationer på att landets finanssystem skulle vara hotat.

Samtidigt har Lettlands finansminister Dana Reizniece-Ozola gått ut offentligt med krav om bankchefens avgång under tiden som korruptionsmisstankarna utreds.

"För varje dag som Rimsevics sitter kvar på posten som chef för landets centralbank förvärras anseendet för Lettlands finanssystem", kommenterade hon under en presskonferens.

Ilmars Rimsevics har suttit på posten som landets centralbankschef i 16 år och är även medlem av direktionen i Europeiska centralbanken (ECB).

Gripandet skedde strax innan ECB, i ett annat ärende, valt att frysa alla utbetalningar från landets tredje största bank ABLV Bank. Enligt landets anti-korruptionsmyndighet ska Rimsevics gripande inte vara kopplat till den krisande banken.

Mest läst