Löfven: Många har förlorat på globaliseringen

Globaliseringen har generellt varit en positiv drivkraft, enligt statsminister Stefan Löfven.

ANNONS
|

Det är tredje året i rad på Världsekonomiskt forum i Davos för Stefan Löfven, där han och finansminister Magdalena Andersson under ett par dagar frotterar sig med den globala makteliten inom ekonomi och politik. De gillar det de hör, hävdar de.

- Jämlikhet är på allas läppar här och har blivit det nya "svarta", säger Andersson på en presskonferens tillsammans med Löfven.

ANNONS

Jämlikhet ger tillväxt

I korthet handlar det enligt de båda om jobb med schyssta villkor, ett välfärdssystem som fungerar genom hela livet och en bättre fördelning av de vinster som skapas av utveckling och globalisering.

- Fler och fler får upp ögonen för att jämlikhet är viktigt för en hållbar utveckling, för att hålla ihop samhället och för tillväxten. Både IMF och OECD har pekat på att det finns ett samband mellan en mer jämn inkomstfördelning och tillväxt, säger Löfven.

Han är samtidigt uppriktigt oroad över trenden i väst, med Donald Trumps valseger, britternas EU-utträde och ökad nationalism och protektionism på många håll i EU.

- Det är utan tvekan så att det är mer osäkra tider nu. Det är mer osäkerhet. Det är mer protektionism. Det är mer populism. Men det beror på just de här växande klyftorna och att många känner att den globala ekonomin inte är till för dem, att de inte är med på resan.

ANNONS

Löfte om bättre framtid

I en paneldebatt om globaliseringens för- och nackdelar tidigare på onsdagen framhöll Löfven att nyckeln till att skapa bra samhällen är framtidstro.

- Befolkningen måste generellt känna att det finns ett löfte om en bättre framtid, att jag kan lova mina barn en bättre framtid än vad jag haft, sade Löfven

Löfven erkänner samtidigt att det finns problem med klyftor och populism även på hemmaplan.

- Det är inte så att alla människor är lyckliga i Norden. Men vi har kommit längre i och med att det finns en grundtillit i samhället. Det bygger på att vi hjälps åt, sade han på pressträffen.

I paneldebatten pekade han bland annat ut de stora skillnaderna i arbetslöshet, som ett av de största problemen och som sade kräver inte bara grundläggande utbildning utan ett system för livslångt lärande att hantera.

ANNONS

Den växande kakan

Globalisering är ett stort tema på årets Davosmöte, centralt även i USA:s vice president Joe Bidens tal. Och enligt Magdalena Andersson är det många som har börjat snegla på och intressera sig för den svenska modellen som förebild och exempel.

- Är det så att man vill att det ska finnas en acceptans folklig acceptans för frihandel, för globalisering, för strukturomvandling då måste man också se till att de vinster som blir av detta fördelas till befolkningen så att alla kan få ta del av den växande kakan, säger hon.

- Om man inte gör det, ja då riskerar man att få ett bakslag. Det är det som vi har sett i Storbritannien och USA.

ANNONS