Svensk BNP växer i långsammare takt än väntat, enligt nya siffror från SCB. Arkivbild.
Svensk BNP växer i långsammare takt än väntat, enligt nya siffror från SCB. Arkivbild.

Lägsta BNP-tillväxten på tre år

Tillväxttakten i svensk BNP på 3,1 procent var sämre än vad ekonomer väntat sig, och de sämsta siffrorna på kvartalsbasis på tre år. Samtidigt finns ingen oro för lågkonjunktur.

ANNONS
|

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 3,1 procent under andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Jämfört med första kvartalet i år har BNP vuxit med 0,3 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Jämfört med första kvartalet har tillväxten bromsat in ordentligt. Då låg tillväxttakten på 4,2 procent. Siffrorna var också sämre än väntat. Bedömarna hade räknat med en tillväxttakt på 3,6 procent på årsbasis.

Lägsta på tre år

Tillväxtsiffrorna är på kvartalsbasis de lägsta sedan andra kvartalet 2013. Då minskade BNP med 0,1 procent.

Hushållens konsumtion steg med 0,4 procent under andra kvartalet, något lägre än de senaste kvartalen. Den offentliga konsumtionen växte med 0,6 procent jämfört med första kvartalet. Konsumtionen av livsmedel, drycker, restaurang och hotell ökade mest, enligt SCB.

ANNONS

Att tillväxttakten skulle mattas av var väntat, men Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson hade räknat med att det skulle ske först senare i år.

- Siffrorna är svagare än väntat och vi har en tydlig avmattning av BNP-tillväxten jämfört med de mycket starka siffrorna vi såg förra året. Det främsta skälet till att tillväxten har saktat in och kom in lägre än väntat är exporten, säger han.

Kan ha nått toppen

Exportnettot bromsar tillväxten. Exporten var 0,3 procent lägre under kvartalet jämfört med första.

Det finns dock vissa indikationer på att exporten kan återhämta sig något under årets kvarvarande kvartal, enligt Isaksson. Samtidigt står han fast vid sin prognos om ytterligare dämpningar av tillväxttakten.

- De starkaste tillväxttalen har vi bakom oss.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist instämmer i den synen. Men ingen av dem uttrycker någon oro för att Sverige skulle vara på väg in i en lågkonjunktur.

ANNONS

- Tillväxtmässigt kan vi ha nått toppen, men det är inte en lågkonjunktur på gång. Sverige kommer att ha en fortsatt god tillväxt. Vi har goda drivkrafter som en svag krona och minusränta. Vi väntar nu på regeringens höstbudget och många hoppas och tror att regeringen kommer att föreslå en mer expansiv finanspolitik, säger Robert Bergqvist.

- Många länder är avundsjuka på en tillväxt på 3,1 procent. Det är en hög siffra. Det är en dröm för Japan och många länder att ha en sådan hög tillväxt, fortsätter han.

ANNONS