Lönsamt äga hyresfastigheter

ANNONS
|

Är det en bra affär att äga hyresfastigheter, heter studien. Ja, kan man konstatera. Förvaltandet ger en bra avkastning och försäljningar har gett en god reavinst.

- Vår studie visar att man kan vara en långsiktig ägare och ändå tjäna pengar, säger Arnold Wittgren, näringspolitisk sekreterare hos Hyresgästföreningen.

Han har tittat på 17 stora fastighetsägare, knappt 100 000 lägenheter, och det är i huvudsak plus på alla håll och kanter. Och fastighetsägare som i enkäter får gott betyg av sina hyresgäster, som Ernst Rosén, Ivar Kjellberg och Örgryte Bostad, tar också hem en god vinst.

- Det är väl bra att de går med vinst. Bara synd att alla inte gör det, säger Magnus Ersman, ansvarig för näringspolitiken hos Svenska Fastighetsägarna i Göteborg.

ANNONS

Ersman är inte det minsta förvånad över att goda, skötsamma fastighetsägare också har god ekonomi. Den skulle kunna vara ännu bättre i en avreglerad bostadsmarknad, menar han och påpekar att undersökningen bara visar en liten del av verkligheten.

- Vi har 900 medlemmar i Göteborgs kommun.

Hyresgästföreningens undersökning är ytterligare en pinne i brasan som handlar om den svenska bostadsmodellen. Alla tycks vara överens om att den är hotad. Alla är dock inte lika oroliga.

För tre år sedan anmälde de privata fastighetsägarna Sverige till EU-kommissionen. Allmännyttan fick ett statligt stöd som gjorde att konkurrensen blev skev och strider mot EG-rätten.

Samma år, 2005, tillsatte den dåvarande regeringen en utredning som skulle se över allmännyttans villkor. I fjol fick utredningen ett tilläggsdirektiv som skulle ta upp "förslag till förändringar som är förenliga med EG-rätten", och den ska lägga fram förslag så att olika aktörer på bostadsmarknaden inte behandlas olika.

Med andra ord skulle marknadshyror vara en anpassning till EU. När kommissionen kommer med sina slutsatser är oklart.

- Det har flaggats ett par gånger att det skulle vara nära förestående, säger Magnus Ersman som tror besked kommer till hösten.

Nu är det långt ifrån säkert att kommissionen anser att de svenska reglerna måste förändras.

ANNONS

I somras sa Joaquin Fernandez Martin, chef för den enhet som handlägger ärendet hos kommissionen, till Dagens Nyheter att EU-rätten inte krävde att Sverige avskaffade hyrestaket och införde marknadshyror.

- Det jag kan säga är att det enda kommissionen skulle ha invändningar mot är om avkastning från kommunala allmännyttiga bostadsbolag används för att subventionera rent kommersiell verksamhet.

Magnus Ersman vill se marknadsmässiga hyror med skydd mot orimliga höjningar reglerat av hyresnämnden.

Hyresgästföreningen tror hyrorna skenar om den svenska modellen begravs. Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare, är dock inte säker på att regeringen vågar avreglera.

- Frågan är om politikerna vill ha den här frågan i samband med EU-valet 2009.

Fakta: Hyresvärdarnas ekonomi

ANNONS