Kylan hotar gotländsk sparris

ANNONS
|

- Vi hade minus nio på åkern i natt. Stenhuse Gårds tidiga sparrissort är helt nedfrusen! Vi plockar sparrisen nu under 6-8 veckor och våra tunnlar klarar bortåt minus fem. Vi var ute i går och märkte att en del hade fryst, men det är betydligt mer som har försvunnit i dag, säger Göran Hoas på Lilla Bjers till helagotland.se.

ANNONS

Temperaturerna på ön har varit mycket lägre än normalt den senaste tiden och enligt prognoserna kommer det inte att bli mycket varmare de närmaste dagarna.

- Vi vet att sparrisskörden kommer bli sämre än vanligt i år. Men morötter och rödbetor ligger ju i jorden också. Som kravodlare riskerar vi att få svamp i fröerna nu – och det vet vi inte om vi har fått förrän om ett par veckor, när vi ser om det kommer upp något eller inte. Det kan försvinna mycket pengar, säger Göran Hoas.

Enligt Cecilia Koch på Jordbruksverket är det just sparrisen som är känsligast för kraftig kyla nu. De tidiga sorterna odlas under växtduk och har kommit upp en bra bit över marken, medan de flesta andra grönsakerna ännu inte kommit särskilt långt.

- Morötter brukar klara sig ganska bra och generellt kan man säga att det som ligger nere i jorden klarar sig bättre än blasten, säger hon.

ANNONS

TT

ANNONS