Kvinnorna som styr världen

Män har fortfarande den största makten över såväl kapital som länder. Det märks inte minst under elitmötet i Davos - där fyra av fem deltagare är män. De mäktiga kvinnorna blir dock allt fler.

ANNONS
|

Just nu diskuterarrunt 3 000 av jordensrikaste och mäktigaste människor världsekonomins utmaningar i schweiziska Davos. Drygt 600 av de samlade är i år kvinnor - bland dem finns såväl popstjärnor som Shakira, IMF-chefen Christine Lagarde ochföretagsledare som Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg.

Fler exempel på mäktiga kvinnor närvarande i Davos kan du se i bildspelet här ovan.

May huvudperson

Torsdagens huvudperson var också Storbritanniens premiärminister Theresa May.Isitt tal inför maktelitenunderströk hon bland annat att både regeringar och företagmåste göra mer för "dem som har lämnats efter" när globaliseringsvågen svept fram.

– Runt om i Europa försöker partier långt till vänster och långt till höger att utnyttja det här tillfället, säger May.

ANNONS

– Vi måste kliva fram och ta kontroll, och se till så att frihandel och globalisering fungerar för alla.

Hon utlovade ocksåreformer som ska skapa jobb och ekonomisk tillväxt "i varje hörn av Storbritannien"

Allt fler mäktiga kvinnor

– Jag vet att många är oroliga för vad vårt beslut (att lämna unionen) ska innebära för EU. Men vi har inte vänt våra vänner i Europa ryggen, säger May.

– Det var helt enkelt en röst för att återställa vår parlamentariska demokrati, säger hon om folkomröstningsresultatet som nu slutar i en så kallad hård brexit.

De kvinnliga världsledarna är annars få - även om de blivit fler med åren. Mellan 2005 och 2015 mer än dubblerades till exempel antalet kvinnliga presidenter och premiärministrar världen över, enligt Forbes.

Idag har, förutom Storbritannien, också Litauen, Norge, Kroatien och Taiwan kvinnliga ledare.

Utvecklingen i näringslivet går mer långsamt.I Sverige är exempelvis fortfarande barasex procent av vd:arna i börsbolagen kvinnor - bland styrelseordförandena är samma siffra fem procent, enligt SCB.

Den mäktigaste frånvarande

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som förra året utsågs till världens mäktigaste kvinna av Forbes,är dock inte på plats i Davos. Det är andra året i rad hon skippar mötet - enligt spekulationer bland annat på grund av Tyskland går till val i år och att det då inte ser bra ut att omge sig av miljardärer och årgångsviner på schweiziska skidorter.

ANNONS

Sverige har totalt skickat 26 deltagare till det världsekonomiska forumet - sju av dem är kvinnor. Bland annat är Riksbankens vice ordförande Cecilia Skingsley på plats, tillsammansmedfinansminister Magdalena Andersson, SEB:s avgående vd Annika Falkengren,Ericssons vice vd Elaine Weidman Grunewald och tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd.

ANNONS