Kvinnor lockas bejaka nörden

ANNONS
|

När upptäckte du att du var en nörd?

- Oj, det var tidigt. Vi fick en mac-dator när jag var fyra år. Min farbror jobbade som säljare av mac tidigt 80-tal så vi fick ett avdankat gammalt demoexemplar. När man är så liten testar man allt och har ingen rädsla för att något ska bli fel eller gå sönder. Jag pillade, spelade spel och lärde mig massor.

Vad är Geek girl meetup?

- Det är en mötesplats för kvinnor inom teknik, kommunikation, business och start up-företag. Konceptet startades i Sverige för fem år sedan och finns i flera städer i världen. I Göteborg har vi haft meetups i fyra år, men nu blir första gången vi har en konferens. Temat är Sharing is caring vilket inkluderar allt ifrån öppen programvara, till att dela med sig av kunskap till andra. Det är en knytkonferens så vilka föredrag eller workshops som erbjuds beror på de som kommer.

ANNONS

Vad kan man vänta sig av konferensen?

- Gemensamt för alla som är där är att de har en stark passion för något inom Geek girls anda. Många kommer till oss och undrar om det här bara är för kvinnor som knackar kod men så är det inte. För att få till en bra konferens behövs olika kompetenser och synvinklar. Vi har alltså en inkluderande syn på vad som är en geek.

Varför behövs Geek girl meetup?

- Att vara kvinna i teknikbranschen är att vara i minoritet, och så kommer det nog se ut ett tag framöver. Det kan vara rätt jobbigt att vara i minoritet. När jag pluggade matte på universitetet så hamnade jag i en grupp om 300 där jag var den enda tjejen. Varje gång jag räckte upp handen var det ungefär 200 pers som vände sig om och undrade vad tjejen skulle fråga. Det är i sådana situationer man behöver ha sin krets av människor i samma situation.

Vad tror du behövs för att fler tjejer ska intressera sig för teknik och it?

- Jag tror på att lyfta fram kvinnliga förebilder, men också på att trycka på hur spännande och kreativt det är. Kod, till exempel, är otroligt vackert. Många unga tjejer väljer att plugga språk. Jag har alltid ansett det konstigt att programmeringsspråk inte erbjuds på språkinriktade program, utan bara på teknikprogrammen. Jag hoppas att elever framöver kan välja att läsa franska, kinesiska och java till exempel. Det är ju samma princip för att lära sig dem!

ANNONS

Har det varit svårt att få kvinnor att hålla föredrag?

- Mer än hälften av de som anmält sig hittills har uppgett att de planerar eller funderar på att hålla i en föreläsning. Men tyvärr kan det fortfarande vara så att kvinnor tackar nej med hänvisning till att det nog finns någon som kan mer, trots att de kanske sitter på en fet doktorstitel eller jobbar på något globalt miljardföretag. Ett av Geek Girl Meetups mål är att lyfta fram kvinnor som kan och vill prata om dessa ämnen. Det ska inte finnas någon ursäkt till att inte ha hälften kvinnor som talare på stora IT-konferenser.

Vad säger du till de som menar att tjejer helt enkelt inte är intresserade av de här ämnena, att de inte nördar ner sig på samma sätt?

- Här i Göteborg finns det gott om otroligt nördiga och grymma geekettes. Men det finns alltid de som ska hävda sig och känner ett behov av att mäta andra innan de accepteras. Det är märkligt. Om man har ett intresse så borde man omfamna personer som delar det istället för att frysa ut de som inte kan lika mycket än.

Finns det något ovälkomnande i nördkretsar?

ANNONS

- Nej, snarare tvärtom faktiskt. Större delen av kretsen är väldigt välkomnande. Vi som jobbar med Geek girl har dock fått en del tråkiga reaktioner ibland, till exempel att det skulle vara diskriminerande att inte män får vara med. Geek Girl Meetup är en förening för kvinnor. Skulle en man känna sig bekväm i ett sådant sammanhang är han självklart välkommen. Men man kan liksom inte komma till en saxofonkonferens och kräva att få spela piano.

Det känns som om det varit rätt inne att vara nörd ett tag, är det något du märkt?

- Javisst, att vara en nörd är numera något positivt. Det märks på modet också, det är inne med klassiska nördattribut som stora glasögon och snedbena. Det är kul att smarta, passionerade människor äntligen får lite cred! Det har varit fokus på yta alldeles för länge.

Sara Eggert

Gör: Ansvarar tillsammans med Maria Gustafsson för Geekgirlmeetup, en mötesplats för kvinnor inom teknik, it, kommunikation och business. Arbetar på den digitala kommunikationsbyrån IBL och ideellt för föreningen Ung cancer.

Bakgrund: Ingenjör i tillämpad informationsteknologi. Har studerat interaktionsdesign på Chalmers.

Ålder: 31

Favoritapp: Är soundcloudknarkare, jag lyssnar alltid på musik och den appen är så himla bra gjord.

ANNONS
ANNONS