Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kurs matchar förändrad syn på begravningar

En längtan efter att hjälpa människor i sorg och att göra något betydelsefullt. Därför sadlar brevbäraren Magnus Lilja och marknadschefen Lovisa Grundberg om till begravningsrådgivare.

Samtliga stolar i klassrummet på Sensus studieförbund är upptagna. Ändå hörs knappt ett andetag i den fullsatta lokalen. De 30 eleverna på YH-utbildningen i Göteborg lyssnar på vartenda ord från föreläsarens, begravningsentreprenören Gillis Edmans, läppar.

– Människor kommer till en begravningsbyrå med sina blödande hjärtan i handen. Det gäller för er att hitta en balans mellan empati och professionalitet, säger han.

För andra året i rad genomförs Sveriges enda yrkesutbildning till begravningsrådgivare i Göteborg. Under de kommande två terminerna ska eleverna bland annat studera administration, begravningskunskap, juridik, psykologi och livsfilosofi.

– Jag har alltid velat göra något av betydelse. Att bli begravningsrådgivare är en tanke som har legat i mitt bakhuvud under flera år, säger Lovisa Grundberg.

Precis som när det gäller andra YH-utbildningar är kursen framtagen i samråd med branschen, i det här fallet Sveriges Begravningsbyråer Förbund, SBF, och Fonus. Enligt Carita Olsson som är utbildningskoordinator på Sensus i Göteborg finns ett behov av begravningsrådgivare i hela Sverige.

– Begravningsbyråerna har genomfört interna utbildningar men det har länge funnits en önskan från branschen om något gemensamt, säger hon.

BAKGRUNDEN TILL DEN nya yrkesutbildningen är inte bara att det i framtiden kommer att saknas folk på grund av pensionsavgångar. Yrkesrollen har också genomgått stora förändringar de senaste åren och kundernas krav på begravningstjänster har ökat. Bland annat har antalet borgerliga begravningar blivit fler, liksom ceremonier med olika religiösa och kulturella förtecken.

– För en tid sedan träffade jag en svårt sjuk man som förberedde sig på sin död. Vi pratade i flera timmar om livet – både hans och mitt – och om de praktiska bestyren runt hans begravning, berättar Gillis Edman för eleverna.

Den här typen av samtal tror Gillis Edman kommer att bli vanligare i framtiden. Det är också något eleverna behöver förbereda sig inför.

– Du får aldrig vara rädd. Människor ska kunna känna att det går att luta sig mot dig, säger han.

Begravningsrådgivare liknar inget annat yrke. Jobbet innebär allt från att rent praktiskt ta hand om den avlidnes kropp till juridik, ekonomi och försäljning. Men framförallt handlar arbetet om att kunna möta människor i sorg och att lotsa dem genom en tid som kan vara den svåraste de har upplevt.

– Jag brukar börja alla samtal med att be de anhöriga berätta om personen som har avlidit. Ur deras berättelse kommer nästan alltid en levande och älskad människa fram, säger Gillis Edman.

TOTALT FICK SENSUS in 104 ansökningar till höstens utbildning. Av dem valdes 50 sökande ut som gick vidare till personliga intervjuer. Vid sidan av godkända gymnasiebetyg krävdes någon form av yrkeserfarenhet.

– Vi ville att eleverna skulle ha arbetat med människor, men hur spelade mindre roll. Nu går försäljare, hovmästare, psykologer och undersköterskor i klassen, säger Carita Olsson.

MAGNUS LILJA HAR tio år som brevbärare bakom sig. I sitt yrke träffade han förstås massor av folk, men inte så som han innerst inne önskade sig. Han längtade efter ”riktiga möten” med människor på sin arbetsplats.

– Jag hittade yrkesutbildningen av en slump och kände att den var något för mig. Jag är en empatisk person och tycker om att hjälpa, säger han.

Även Lovisa Grundberg känner att hon har hittat rätt. Hon arbetade som marknadschef i inredningsbranschen i 17 år, innan hon gjorde ett lappkast och sökte den här utbildningen.

– Nu fokuserar jag på att avsluta mina studier, så får jag se vad som händer efteråt. För mig är det här ett år med livskunskap och en chans till personlig utveckling, säger hon.

UTBILDNINGAR SOM SYFTAR MOT JOBB

■■Yrkeshögskoleutbildningar, YH, är en utbildningsform som har funnits sedan 2009. YH erbjuds inom branscher där det finns behov av välutbildad arbetskraft.

■■Alla utbildningar har tagits fram och utvecklats i samarbete med näringsliv, offentlig sektor, branschorganisationer och högskolor.

■■Utbildningarna ger samma rätt till studiemedel som högskoleutbildningar.

■■Ett tydligt syfte med utbildningarna är att de ska leda till jobb efter examen.

■■En viss del av utbildningstiden består av arbetsplatsförlagd praktik, LIA, Lärande i arbetet.

YRGO

■■Göteborgs stad arrangerar yrkeshögskoleutbildningar under namnet Yrgo och erbjuder även skräddarsydda företagsutbildningar.

■■Yrgo har utbildningar inom områdena ekonomi och administration, bageri och restaurang, media och kommunikation, byggteknik och samhällsbyggnad, vård och omsorg, transport samt besöksnäring och hotell.

■■ 1 600 personer (drygt) utbildas av Yrgo i Göteborg varje år.

SENSUS STUDIEFÖRBUND

■■I början av 2000-talet gick de tre studieförbunden KFUK-KFUM, Sveriges kyrkliga bildningsförbund och TBV, Tjänstemännens bildningsverksamhet samman och bildade Sensus studieförbund. Sensus består av ett riksförbund och åtta regioner.

BEGRAVNINGSRÅDGIVARE, YH

■■Utbildningen som nu har startat i Göteborg bedrivs på helfart under ett år. Det är andra läsåret som Sensus anordnar en utbildning till begravningsrådgivare.

■■En liknande YH-utbildning har tidigare funnits hos Sensus i Uppsala under fyra år.

Mest läst