Kryssningsjätte på kortvisit i Göteborg

ANNONS
|

Norwegian Getaway är 18 däck hög, 325 meter lång och rymmer 4 000 passagerare och 1 600 ombordanställda – det innebär att kryssningsfartyget, sett till antal personer, är det största som någonsin anlöpt Göteborgs Hamn. Det enorma fartyget når Skandiahamnen vid 12 på fredagen, för att åka vidare mot Köpenhamn vid 21.

Haga lockar

– Det blir extra mycket av allting. Vi räknar med att de allra flesta passagerarna kommer gå av fartyget och då krävs både flera guider och turplanerare. Många av resenärerna har redan förbokat utflykter och går direkt från fartyget till hyrda bussar, andra tar shuttle-bussar in till stan – för dem är det framför allt Haga som lockar, säger Cecilia Carlsson.

ANNONS

Läs också: Jättekryssaren lockade många nyfikna

I samband med besöket ordnar hamnen, tillsammans med Sjöfartsmuseet Akvariet, också en guidad, båtburen tur för den som vill se kryssningsfartyget på nära håll och samtidigt få bättre koll på hamnområdet. Det blir den första av totalt fem liknande guidningar som hålls för allmänheten under sommaren och början av hösten. Satsningen genomförs nu för femte året i rad.

(texten fortsätter under klippet)

22 000 jobb

Totalt tar turerna runt hamnens alla terminaler, kranar, containrar och tågpendlar, en timme och tjugo minuter. Speciella turer ska också ordnas för runt 1 300 skolbarn från Göteborgsregionen.

– Vi vet att göteborgarna generellt gillar hamnen och tycker om att bo nära vatten – men vi märker samtidigt att kunskapen om hamnen inte är så stor. Vi vill verkligen visa att det här är Nordens största hamn och berätta om hur viktig den är för Sverige och för Göteborg – bara här är det runt 22 000 personer som är direkt eller indirekt beroende av hamnen för sin sysselsättning. Men det är också kul att kunna visa upp något annorlunda, som Norwegian Getaway den här gången, säger Cecilia Carlsson.

Norska forskare: Köper mest kaffe

Att kryssningsfartyget skulle lägga till i Göteborg har hamnen vetat långt i förväg. Göteborgs Hamn och Göteborg & Co försöker gemensamt sälja in staden som kryssningsmål, sedan är det upp till rederierna att lägga rutten.

ANNONS

Totalt väntas 44 kryssningsfartyg, med totalt runt 60 000 turister, gästa hamnen i år. Enligt en färsk norsk studie från universitetet i Bergen hör kryssningsresenärer dock till de minst lönsamma turisterna – de har i stort sett redan betalat för all sin mat och dryck och köper mest kaffe i land, menar de norska forskarna.

ANNONS