Krogägare och näringslivsprofiler i Panamadokumenten

Nu ska hundratals svenska namn i Panamadokumenten utredas – däribland flera företag och näringslivsprofiler Göteborg. – Vi kommer att förgranska alla som nämns i databasen, säger Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

ANNONS
|

Internationella journalistnätverket ICIJ släppte på måndagskvällen sin databas över de läckta panamadokumenten. Uppgifterna är dock mycket knapphändiga och visar inte i vilket sammanhang bolagen kommit till eller hur mycket skatt de utpekade personerna och företagen kan ha gömt undan.

Det blir en uppgift för Skatteverket att ta reda på. Tio analytiker på myndigheten tar sig just nu en första koll på alla företag och privatpersoner som fingerar i dokumenten – sen står runt 200 handläggare redo att utreda misstänkta fall vidare.

– Databasen betyder jättemycket, det är väldigt bra kontrollsignaler för oss. Även i vanliga fall börjar vårt arbete med bara en adress eller ett namn, som vi sedan undersöker vidare. Det är ett stort detektivarbete, säger Margareta Nyström.

ANNONS

Flera kopplingar till Göteborg

I ICIJ:s databas finns till exempel flera adresser och organisationsnummer till Göteborgsbaserade företag – bland annat till krogprofilen Uwe Löfflers Tastsinn.

Tastsinn AB är moderbolag till bland andra Ligula Hospitality Group, som driver flera hotell runt om i Sverige, till exempel Hotel Opera i Göteborg. Hela koncernen hade 2014 en omsättning på 643 miljoner kronor och en vinst före skatt på 31,6 miljoner kronor.

Enligt läckan har två britter uppgett Tastinns organisationsnummer och gamla adress i Göteborg som bas för ett annat företag registrerat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Men det finns mycket som är oklart kring de uppgifterna. När GP når Uwe Löffler tror han först att det handlar om ett bolag han köpte tillsammans med bland andra Logistikrestauranger i Seychellerna för omkring 10 år sedan. Då tog de hjälp av numera ökända advokatbyrån Mossack Fonseca, där de läckta dokumenten ska komma från.

– Det var för att få köpa mark i Thailand, det är en krånglig procedur. Mitt företags ägarandel i det bolaget står tydligt i vår årsredovisning och är ingenting som varit hemligt för någon. Vi har också betalat skatt för det i Sverige, förklarar Uwe Löffler.

Det är dock inte det bolaget som har adressen i Göteborg och Uwe Löffler blir själv överraskad när han tittar i databasen.

ANNONS

– De här bolagen och personerna har jag aldrig hört talas om. Den där adressen flyttade vi ju från redan 2009. Vi tittade i databasen och Tastsinn AB hade i ett annat dokument en koppling till Kenya. Det är helt fel. Vi har ingen adress i Kenya eller någon annanstans, säger Uwe Löffler.

"Falsarier och påhitt"

Han ska nu själv fråga Mossack Fonseca hur det hela gått till.

– Det finns egentligen två alternativa scenarion – antingen använder någon våra bolags adresser, bolags namn och organisationsnummer i ett felaktigt syfte och givetvis utan tillstånd, eller så är de här dokumenten behäftade med falsarier och påhitt för att någon skall tjäna pengar, säger han.

Näringslivsprofilen Roger Holtback nämns också i dokumenten, vilket först uppmärksammades av GT. Han är bland annat styrelseordförande för Svenska Mässan och var under 80-talet vd för Volvo PV. Enligt Panamadokumenten äger han aktier i ett bolag registrerat på Brittiska Jungfruöarna.

– Det stämmer. Jag köpte en tomt och en fastighet i Brasilien och bolaget vi köpte den från hade sin bostadsrättsförening registrerad på Brittiska Jungfruöarna. Jag har betalt för det här med skattade svenska pengar. Det är en helt ren affär, förklarar han för GP.

ANNONS
Under tisdagen har han fått svara på frågor och förklara upplägget för flera journalister och andra intresserade.
– Jag är inte glad över att förekomma i de här sammanhangen, men det enda jag kan göra är att vara så transparant som möjligt och hoppas att folk förstår att det här är en helt vanlig affär, säger han.
"Ett dilemma" Skatteverket ska nu granska i vilka sammanhang alla bolagen i databasen uppstått och vem som egentligen står bakom dem. – Det är ett dilemma. Det förekommer att man kidnappar andra bolags organisationsnummer och adresser för att ha ännu mer att gömma sig bakom. Vi måste ta reda på vem som verkligen står bakom de olika bolagen och adresserna. Vi måste också ta reda på om de som nämns i dokumenten inte är utflyttade, har betalat skatt eller redan gjort en självrättelse tidigare, säger Margareta Nyström.

Panamadokumenten består av runt 11,5 miljoner dokument läckta från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama.

De visar bland annat hur advokatbyrån skapat brevlådeföretag för att hjälpa rika klienter från världens alla hörn att slippa skatt. Bland personerna som tidigare lyfts fram i dokumenten finns fotbollspelaren Lionel Messi och Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, som avgick efter avslöjandet.

ANNONS