Kollaps i virtuell valuta rör upp känslor

Valutan ether blev en stor snackis efter en uppmärksammad kollaps tidigare i veckan. Trots att valutan är tillbaka på tidigare nivåer hotas handelsplatsen GDAX att stämmas av upprörda investerare.

ANNONS
|

Den virtuella valutan ether, som understöds av nätverket Etherum, är likt bitcoin en uppstickare till de traditionella valutorna.

Men i onsdags skakades ether om rejält. Då rasade kryptovalutan med 99 procent från 319 dollar till 10 cent på den USA-baserade handelsplatsen GDAX, enligt CNBC.

På fredagen återhämtade sig valutan och landade över 300 dollar. Men för vissa investerare var skadan redan skedd. Några blev av med tiotusentals kronor medan andra såg alla sina investeringar gå upp i rök.

"Flash crash"

Fallet utgjordes av ett mycket snabbt och djupt prisfall som sker under en extremt kort och begränsad tidsperiod, även kallat "flash crash".

ANNONS

Allt började när en enskild aktör sålde ether för miljontals dollar vilket i sin tur triggade i gång en rad automatiska försäljningar på andra håll, så kallade stop-loss order. Det fick valutan att störtdyka.

Fallet förstärktes också av hävstångseffekter, vilket betyder att en investerare kan belåna pengar och handla för större summor än de har på sitt bankkonto.

När kollapsen var ett faktum tvingades de som hade utnyttjat detta att snabbt betala tillbaka beloppet som de låg ute med.

Rör upp känslor

Kollapsen i ether har rört upp känslor bland investerare, skriver sajten Vice. På sociala medier spekulerar man att den första försäljningen var en form av marknadsmanipulation.

GDAX har tagit till sig kritiken och har meddelat att de ska granska händelsen.

Men nu har missnöjda investerare redan tagit saken i egna händer och planerar att mobilisera sig för att väcka en grupptalan mot börsoperatören.

TT

Fakta: Kryptovalutan ether

Ether är en bitcoinliknande valuta som används för att finansiera utvecklingen av nätverket Etherum.

Nätverket grundades av 24-åringen Vitalik Buterin, född i Ryssland och uppvuxen i Kanada.

Buterin var en tidig samlare av kryptovalutan bitcoin. Med tiden kom han att bli alltmer engagerad i blockkedjevärlden och fick idén till sitt eget nätverk, Etherum.

Till skillnad från bitcoin-nätverket har Etherum inga mellanhänder. Det är en plattform med öppen källkod som ger programmerare fria händer att inte bara skapa valutor utan också att skriva så kallade smarta kontrakt.

Källor: IDG, Veckans Affärer, BTCX

ANNONS