Googles självkörande bilar kan eventuellt i framtiden utrustas med ett klister som gör att fotgängare fastnar på motorhuven vid en kollision. Arkivbild.
Googles självkörande bilar kan eventuellt i framtiden utrustas med ett klister som gör att fotgängare fastnar på motorhuven vid en kollision. Arkivbild.

Klisterbil ska skydda fotgängare

Bilisten ser inte fotgängaren som kliver över gatan. Men i stället för att bli överkörd fastnar personen på motorhuven och hänger kvar där. Det kan låta som en galen idé men är Googles vision i samband med företagets självkörande bilar.

ANNONS
|

Redan från första början ska det påpekas: Det är ännu långtifrån en realitet, däremot en idé under bearbetning som IT-jätten Google ansökt och nyligen fått patent för i USA. Tänk dig idén med ett flugpapper, här handlar det dock om hur man i framtiden ska kunna minska skadorna i samband med trafikolyckor mellan bilister och fotgängare/cyklister.

"Den främre delen av bilen kommer att vara täckt med en form av speciellt klister som fungerar på samma sätt som flugpapper eller dubbelhäftande tejp. Detta kommer att hålla fast fotgängaren vid en olycka", skriver företaget i sin patentansökan enligt tidningen The Mercury News.

ANNONS

Ett slags skydd ovanpå klistret och som i sin tur försvinner i samband med en eventuell kollision gör att inget oavsiktligt fastnar på motorhuven.

Hur galen än idén kan låta, menar somliga bedömare att det faktiskt finns en poäng.

– Det finns en viss logik i detta. När föraren bromsar i samband med kollision, vilket är en naturlig reaktion, ramlar fotgängaren ned på marken och kan skada sig i samband med detta, säger Andrew Morris, professor i trafiksäkerhet vid Loughborough University, till BBC.

– Det går däremot inte kategoriskt säga att de kommer att lyckas göra en bil som har rätt material inuti sig och att det kommer att fungera tillförlitligt.

Från annat håll lyfter man dock upp problemet vad som skulle hända om bilisten efteråt kör in i en vägg eller träd och cyklisten är fastklistrad på huven. Sedan tidigare har dock flera bilföretag undersökt hur man kan mildra kraften vid en olycka, till exempel Volvo har utvecklat en krockkudde som ska skydda fotgängare vid en kollision.

ANNONS