Långsammare kinesisk tillväxt oroar Moody's.
Långsammare kinesisk tillväxt oroar Moody's.

Kina om nytt kreditbetyg: Olämpligt

För första gången på 30 år sänks Kinas kreditbetyg av Moody's. "Olämpligt", svarar Kina på beslutet från kreditvärderingsinstitutet.

ANNONS
|

I en kommuniké skriver Moody's att "nedgraderingen återspeglar att Moody's väntar sig att Kinas finansiella styrka kommer att försämras något de kommande åren, med skuldnivåer i ekonomin som kan fortsätta stiga om tillväxten saktar ned".

Förändringen sker nu från A1 till Aa3. Samtidigt ändras dock utsikten från "negativ" till "stabil".

Marknaden reagerade också inledningsvis negativt med fallande börser i Asien och Australien.

Shanghais kompositindex föll 1,0 procent på beskedet men hade vid stängning återhämtat sig och slutade dagen upp 0,1 procent.

Kasta kallt vatten

- Den direkta påverkan är att det gör Kinas lånefinansiering svårare och ger ökade finansieringskostnader. Det är som att "kasta kallt vatten" när alla är optimistiska om Kinas ekonomi, säger Liao Qun, Hongkong-baserad chefsekonom vid Citic Bank, till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Kinas finansdepartement ifrågasatte dock nedgraderingen som är den första sedan 1989 och säger i en kommentar att man överskattar riskerna för ekonomin och att den var baserad på "olämplig metodik".

Ökad skuldbörda

För drygt ett år sedan ändrade dock Moody's utsikten från stabil till negativ för Kina utifrån en ökad skuldbörda och ekonomisk obalans i landets ekonomi.

Konkurrenten Standard & Poor's ändrade samtidigt sin utsikt till negativ och det förs nu spekulationer om att även Standard & Poor's ska sänka kreditbetyget för Kina som är världens näst största ekonomi.

TT-AFP-Reuters

ANNONS