Stockholm i torsdags: Bankkunder köar i väntan på att få sätta in mynt som blir ogiltiga efter den sista juni.
Stockholm i torsdags: Bankkunder köar i väntan på att få sätta in mynt som blir ogiltiga efter den sista juni.

Köer in i det sista för att bli av med mynt

In i det sista har folk väntat i köer för att få lämna påsarna med mynt. Fredagen var sista dagen att betala med gamla mynt och sedlar i butiker och restauranger.

ANNONS
|

I sociala medier berättas anekdoter om arga pensionärer som inte får lämna in mynt i matbutiken, om envetna kunder som delar upp varorna i flera enskilda köp för att kunna använda upp sina mynt och skribenterna har skickat runt tips om var man i sista minuten kunde bli av med dem.

Första steget i "det största mynt- och sedelbytet i historien" är nu avklarat.

Kö hela dagen

På ICA Maxi i Karlskoga betyder det att ett extra jobb med mynträknaren nu försvinner. Trots att butiken tagit ut 10 procent i avgift för alla som lämnat mynt i maskinen, har köerna under senare tid varit långa. Fredagen var inget undantag.

ANNONS

- Det har varit kö hela dagen, liksom igår. Hela veckan har det varit mycket. Vi får springa och tömma den hela tiden. Det tar mycket tid. Det är skönt att det nu är sista dagen, säger Malin Karlsson försäljningschef för kassan.

Hon är personligen kritisk till bankernas ovilja att hantera mynt.

- Jag tycker det är skandal att de inte tar hand om mer. De verkar inte vilja hantera kontanter.

Många andra har varit kritiska till hur bytet gått till och att det varit så svårt att bli av med mynt. De flesta butiker och affärer har vägrat att befatta sig med fler mynt än 25 åt gången, efter direktiv från branschorganisationen.

De stora bankerna har konsekvent, utom på riktigt små orter med bara ett kontor, enbart tagit emot mynt från sina egna kunder och även då ibland mot avgift. Forex har tagit ut en avgift om 15 procent.

ANNONS

Handelsbanken har svarat att de tagit ansvar eftersom de har mer än 300 kontor i landet som tar emot kontanter och Swedbank har ansett att deras 150 kontor som tar emot mynt räcker till.

- Vi har kavlat upp ärmarna och ansträngt oss med extrapersonal och beställt hämtning oftare av värdebolagen. Det skulle innebära en stor investering att installera nya myntmaskiner och vi tycker att de vi har räcker, säger Anette Ringius vid bankens presstjänst.

Logistisk utmaning

I flera år har Riksbanken förberett för bytet och haft gemensamma samråd med handel och banker.

- Men det är en stor logistisk utmaning. Det är mycket mynt som ska tillbaka och de är stora och tunga att hantera. Att det skulle kunna bli besvärligt mot slutet har vi varit beredda på, säger Leif Jacobsson, projektledare för sedel- och myntprojektet.

Han menar att det inte hade varit möjligt att tvinga bankerna att ta emot mynt.

ANNONS

- Vilken service de erbjuder och avgifter de tar, är det upp till dem att bestämma. Det har vi ingen möjlighet att göra något åt.

Även om tiden gått ut för att handla med pengarna är det inte försent att lämna in dem till banken och få summan insatt på sitt bankkonto. Sista datum för det är för mynt den 31 augusti och för sedlar den 30 juni 2018.

TT

Fakta: Mynt- och sedelutbytet

De mynt och sedlar det handlar om: De gamla 1-, 2- och 5-kronorna. De äldre 100- och 500-lapparna, med Carl von Linné respektive Karl XI på framsidan.

Den 30 juni 2017 är den sista dagen att betala i butiker och i handeln med gamla mynt och sedlar.

Bankerna kan ta emot mynt till och med den 31 augusti 2017.

Bankerna kan ta emot sedlar till och med den 30 juni 2018.

På Riksbankens sajt myntkartan.se går det att hitta närmaste plats för att sätta in gamla mynt och sedlar. Andra butiker som tar emot mynt: Systembolaget.

Källa: Riksbanken.

ANNONS