Kålen spirar i Slakthuset

ANNONS
|

Den som odlar kål vet att passa sig för kålfjärilar. Larverna trivs utomordentligt bra på kål, och äter gärna upp den. När Niklas Wennberg upptäckte kålfjärilslarver på kålen han odlar på Slakthusgatans asfalt klämde han först ihjäl den.

- Men då kom vår trädgårdsmästare Birgitta och sa "nej! Vi ger den till fiskarna i stället!". Att jag inte hade tänkt på det, säger Niklas och skrattar.

Organisationen Stadsjord är ett inslag i Göteborg sedan 2009. Många minns nog grisarna som bökade utanför Högsbos kyrka och som sedan dess har funnits på 15 platser i staden. Stadsjord har även odlat på mängder av platser, bland annat i Kvillebäcken och i Brunnsparken.

ANNONS

Nu har verksamheten fått egna lokaler i Slakthusområdet.

- Detta har varit ett dött område fullt av farbröder täckta i blod och slem, där man arbetat med att ta sönder döda kroppar och göra mat av dem, säger Niklas medan han visar runt på sitt lilla stadsjordbruk.

Inne i det gamla slakteriet drivs småplantor upp. Sommartid planteras de ut i säckar eller pallkragar, vintertid ska de växa sig stora inomhus. Målsättningen är att skörda året om. En del plantor trycks bara ner i uppklippta jordsäckar. Basilika, pak choi och tomater, koriander, mangold, och rosenbönor frodas i "trädgården". Kring entrén till huset växer solrosor, mynta och oregano. Uppe på taket surrar bin. Inne i huset porlar det av vatten - där odlas fisk i två stora tankar.

- Detta är våra nya "grisar". Precis som grisarna är de omnivorer, de äter allt, och här har vi rum för att odla 1,5 ton fisk, berättar Niklas.

Arterna som odlas är tilapia och clarias, två utländska fiskarter som kan leva väldigt tätt inpå varandra och lämpar sig för odling. Problemet med fiskodling generellt, menar Niklas, är att man går omvägen via havet för att ge fiskarna mat.

- Vi fiskar ut haven för att göra mat åt de fiskar vi odlar. Det är ett systemfel, säger han.

ANNONS

Han viftar med några små mangoldblad över ytan.

- När fiskarna är hungriga äter de detta. Men de äter larver också, och rester från odlingarna. Nu experimenterar vi med mjölmaskar, säger han och häller några torkade mjölmaskar i tanken.

Fiskbajset sugs upp ur tankarna en gång om dagen och läggs i en annan tank där det blir näring åt odlingarna.

- Ett ton fisk ger gödsel åt 8-10 ton grönsaker, säger Niklas som arbetat för SIDA med miljömärkning av fisk och skaldjur i Sydostasien.

I dagsläget levererar Stadsjord grönt åt krogarna Bhoga och Upper house i Göteborg. För ett tag sedan upptäckte Niklas att lunchrestaurangen Glada kocken tvärs över parkeringen hade tre vietnamesiska kockar och låter dem skörda den asiatiska kålsorten pak choi i trädgården.

- Det är väldigt kul, de är ju mycket bättre på att tillreda pak choi än vad de är på någon lyxkrog i stan. Likadant är det med våra fiskar, de är väldigt vanliga i Vietnam. Så jag hoppas vi kan utbyta recept, säger Niklas.

Stadsjords odlingsoas är tänkt att fungera som experimentverkstad och samtalsplats för stadsodling, snarare än som massproducent. Flera aktörer bidrar med pengar och kunskap, bland andra Göteborgs stad och Chalmers där Niklas föreläser om urban hållbarhet. På onsdagar mellan 17 och 20 är det öppet hus för alla som vill veta mer om projektet och framöver hoppas man på att öppna en sorts kollektiv restaurang i huset. På ännu längre sikt hoppas och tror Niklas att hela området snart kommer grönska.

ANNONS

- Köpenhamn, New York, Prag - flera städer har hottat upp sina slakthusområden och gjort dem hippa. Det kommer hända här också.

ANNONS