Jultröjan en ny trend

ANNONS
|

I hennes affär finns tre-fyra montrar för att exponera deras speciella julsatsning med särskilt framtagna tröjor. Renar med halsdukar, röda näsor mitt på bröstet, tomtar med skägg, stickade tröjor med mer eller mindre fantasifulla ingredienser eller applikationer.

Givetvis finns det fler som hakat på trenden. Dock inte alla visar en snabb inventering av Nordstan.

- Vi har ett stort utbud i våra butiker, säger Håcan Andersson, presskontakt hos H & M.

Det är förstås viktigt att haka på en trend när den uppstår och sedan hålla grytan kokande. Inte minst i modevärlden.

- Christmas sweater har funnits rätt så länge och särskilt i USA, säger Elin Frendberg, vd i Svenska Moderådet.

ANNONS

Som en hel del annat har denna jultrend sitt ursprung i en långfilm. Dock inte amerikansk, utan brittisk. Bridget Jones dagbok (med Renée Zellweger, Hugh Grant och Colin Firth i stora roller) kom 2001 och blev en succé över hela världen.

- Filmen skapade ett mode, en slags ful-trend-grej, säger Elin Frendberg.

Vilket i sig är ett tecken på hur trender uppstår i dagens mode. Mycket kommer från populärkulturella fenomen.

- Många designer letar efter sätt att uttrycka sig, att få fram sitt budskap, att förstå subkulturella koder, säger Elin Frendberg.

Så Bridget Jones sådde modefrön som växte till sig i den amerikanska modemyllan och som sen sett liknande trender i övriga västvärlden. Den engelska versionen "Christmas jumper" har varit en växande trend i England på senare år, som blir större och större för varje jul.

- Modet i Sverige tar allt mer intryck från USA mot tidigare, då vi tittade mycket på det som hände i Paris, Milano och London, vet Elin Frendberg.

Men hon vet också att Sverige håller på att växa till att bli en allt viktigare faktor i den internationella modevärlden.

ANNONS

- Svensk modeexport har i år ökat med 17 procent, berättar Elin Frendberg.

I våras var ett filmteam från Sydkorea i Stockholm för att hitta bildbevis till sin arbetstes: Tar Stockholm över från Paris?

Nyligen utnämnde den amerikanska tv-kanalen CNN Sverige till världens näst bäst klädda land – efter Italien, men före till exempel Frankrike, Tyskland, England och USA.

Trots amerikanernas Christmas sweater, eller möjligen tack vare ...

ANNONS