"Jag blev livrädd"

Ulla Askblom äger en skogsfastighet i Ronneby. Mot sin vilja finns hon med på Företagsopinions hemsida, där det står att hon erbjuder instegsjobb.

ANNONS
|

Hon trodde att hon svarat på generella frågor om attityder till instegsjobb, nystartsjobb, traineejobb och arbetspraktik. Men effekten av hennes enkätsvar är att Företagsopinion nu annonserar om att hon erbjuder sådana anställningsformer. När TT informerar henne om detta blir hon upprörd.

- Jag har ingen nytta av någon, jag har inga jobb att erbjuda.

Hon har alltid aktat sig noga för att slarva med fakturor och vill absolut inte få Kronofogden på sig.

ANNONS

- Jag höll på att dö när jag fick den här fakturan och mina söner sade till mig: "Men mamma, betala hellre." Nej, min själ, tänkte jag, det gör jag inte.

Bara i januari har Svensk Handel fått in 3000 klagomål mot bolaget Företagsopinion.

Polisen håller på att samordna anmälningar från drabbade runtom i landet och en åklagare har nyligen påbörjat en utredning.

Alireza Lofti, som driver Svetsman i Vimmerby, blir också förvånad när han får veta att han finns med på sajten och sägs erbjuda jobb. Han trodde att enkäten kom från en myndighet.

- Det är väldigt svårt för oss företagare att se vad som är seriöst. Jag har flera företag och jag har fått den här blanketten till samtliga – så det betyder att jag har lagt ut tre annonser?

Om det kommer fakturor tänker han bestrida.

ANNONS

- Sedan kan jag vara självkritisk, jag borde ha varit mer noggrann och läst varenda rad.

TT har utan framgång sökt Företagsopinion för en kommentar.

TT

ANNONS