Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Arkiv.
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Arkiv.

Ministern svarar på hygienistbristen

Det finns ett skriande behov av tandhygienister i Sverige. Problemet anses bero på utbildningen, och nu öppnar Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning för förslag om ändrad tandhygienistutbildning före årsskiftet.

ANNONS
|

I region Örebro län säger tandvårdsdirektör Göran Stegersjö att han omgående skulle kunna anställa ett tiotal hygienister. I Västra Götalandsregionen är den siffran ännu högre, där behöver folktandvården tillsätta ett 50-tal tjänster.

Den omfattande bristen riskerar i förlängningen att leda till längre köer och fördyrad tandvård, framförallt för samhällets svagare grupper, enligt Yvonne Nyblom, ordförande på fackorganisationen Sveriges tandhygienister.

Skälen till dagens situation anges vara, dels antalet utbildningsplatser i Sverige och dels utbildningsformen för tandhygienistprogrammet.

Sedan Karlstad universitet valt att lägga ner sin hygienistutbildning är det sex lärosäten i landet som erbjuder programmet. Och den två år långa skolgången är för kort, menar de olika parterna.

ANNONS

- Vi behöver höja yrkets status, vilket vi gör genom att förlänga utbildningen till en treårig kandidatexamen, säger Yvonne Nyblom. …

I en skriftlig kommentar svarar Helene Hellmark Knutsson, att tandhygienistfrågan är prioriterad och att förslag om förändringar i utbildningen är att vänta.

"En ny tandhygienistutbildning är viktig för en effektiv kompetensförsörjning. Innan årets slut ska vi ha lagt fram ett förslag om en förändrad tandhygienistexamen. Målsättningen är att vi ska ha en utbildning som håller en hög kvalitet och ger en bra grund för professionens yrkesutövning", skriver hon i ett mejl till TT

TT

ANNONS