Riksbankschef Stefan Ingves upprepar varningen med de höga hushållsskulderna. Arkivbild.
Riksbankschef Stefan Ingves upprepar varningen med de höga hushållsskulderna. Arkivbild.

Ingves: Vi lever farligt

Sverige lever farligt, anser riksbankschefen Stefan Ingves, som fortfarande oroar sig för hushållens skuldsättning. Även läget i Europas banker utgör en risk.

ANNONS
|

Svensk ekonomi stärks och inflationen stiger. Men det låga ränteläget i kombination med att svenskarnas skulder ökar gör att riksbankschefen trots allt känner en gnagande oro.

- Skulderna har gått upp, upp, upp under lång tid och väldigt många lånar till rörlig ränta och amorterar inte så mycket. Det är alla de klassiska tecknen på att det kan bli rätt bekymmersamt, säger Stefan Ingves.

ANNONS

Räcker inte

Han radar upp åtgärder för att hantera riskerna, såsom ränteavdraget, hyressättningssystemet och bostadsbyggandet. Han poängterar att hittills har de beslutade åtgärderna bara tagit sikte på nyutlåningen, inte hela lånestocken.

- Det innebär att det kommer att ta mycket lång tid att hantera det här, säger Ingves.

Än så länge är det för tidigt att säga vilken effekt det nya amorteringskravet kommer att få, men Ingves tror i vart fall inte att det kommer att räcka. Han tror på bredare grepp.

- Det vore bra att ta sig an den svenska bostadsmarknaden i vid mening och inte bara fokusera på vad som händer i den finansiella sektorn. Olika åtgärder som gör det svårare eller dyrare att låna är som att lägga ett plåster i ena hörnet, säger han och nämner att bostadsutbudet måste öka liksom flexibiliteten på bostadsmarknaden.

ANNONS

Risker i omvärlden

Under en dragning för riksdagens finansutskott målade Ingves också upp andra risker som han ser i omvärlden. Förutom den politiska osäkerhet som Storbritanniens beslut att lämna EU för med sig, väntar också val i tre stora länder det närmaste året: USA, Frankrike och Tyskland.

Ingves ser också risker i det europeiska banksystemet, som fortfarande inte är helt stabilt efter eurokrisen.

- Många europeiska banker, inte minst i Italien och Portugal, har en stor andel dåliga lån, och det måste man hantera, säger han.

Fakta: Riksbankens senaste prognos

Riksbanken höjer sin inflationsprognos för 2016 och 2017 med 0,1 procentenheter till 1,1 respektive 1,8 procent och bekräftar inflationsprognosen för 2018 på 2,6 procent.

Prognosen för BNP-tillväxt skrivs samtidigt ned till 3,2 procent i år, från tidigare 3,6 procent. För 2017 och 2018 bekräftas tillväxtprognosen på 2,2 respektive 2,4 procent.

Arbetslösheten blir enligt Riksbanken 6,9 procent i år, 6,7 procent 2017 och 6,7 procent 2018. Det är oförändrat jämfört med juliprognosen.

Reporäntan beräknas enligt Riksbankens så kallade räntebana ligga på 0,06 procent i snitt under tredje kvartalet 2018 och på 0,57 procent ett år senare.

Källa: Riksbanken

ANNONS